2024. április 29. - Péter

Eredménytelen tárgyalások Koszovóról

Magyarország sajnálja, hogy eredménytelenül zárultak a Koszovó jövőjéről szóló tárgyalások, Budapest szerint a sikertelenség egyik oka a felek rugalmatlansága volt - közölte a külügyi tárca szóvivője szerdán az MTI-vel.
2007. november 29. csütörtök 07:28 - Hírextra

"Igen kedvezőtlen, hogy a jelek szerint immár kimerült az összes tárgyalási lehetőség a kompromisszum elérésére. A megegyezés elmaradásában közrejátszott, hogy az érintett felek nem tanúsítottak kellő rugalmasságot" - olvasható Szelestey Lajosnak a távirati irodához eljuttatott közleményében.

A szóvivő hangsúlyozta: bíztató, hogy a szerbek és a koszovói albánok is az erőszak alkalmazása ellen foglaltak állást. Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Unió és a NATO-tagországok egységesen lépjenek fel Koszovó jövője ügyében - tette hozzá.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület szerdai ülése után kiemelte: Magyarországnak világossá kell tennie, bármilyen döntést hoz a NATO és az Európai Unió tagállamainak többsége, azt magáévá teszi. Ez előre láthatólag nem lesz más, mint az egységes Koszovó felügyelt függetlensége és a terület széleskörű autonómiája - tette hozzá.

A képviselő szerint a koszovói rendezés során olyan példaértékű területi és kulturális autonómia fog megszületni, ami vajdasági magyarok érdekeit is szolgálja.

A szerbek és a koszovói albánok között a dél-szerbiai tartomány jövőbeli státusáról folytatott tárgyalások utolsó felvonása szerdán fejeződött be, megállapodás nélkül. Az ausztriai Badenben tartott egyeztetésen egyik fél sem volt hajlandó engedményeket tenni az áttörés érdekében.

A konferenciát lezáró sajtóértekezleten Wolfgang Ischinger német diplomata, a konfliktusban közvetítő diplomatahármas szóvivője bejelentette: "az összes lehetőséget kimerítettük, közös megoldást próbáltunk találni, de fáradozásunk nem vezetett eredményre".

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy mind az albánok, mind a szerbek megfogadták: kerülni fogják az erőszakot.

A nemzetközi összekötő csoport felügyelete alatt augusztus óta különböző helyszíneken zajló tárgyalásokon sem a szerbek, sem az albánok nem mutattak hajlandóságot arra, hogy engedjenek az egymástól eltérő álláspontjukból. Szerbia széles körű autonómiát ajánlott fel a tartománynak Badenben is, de annak kiválásáról továbbra sem akar hallani. Az albánok viszont mindvégig ragaszkodtak a függetlenséghez.

Koszovó jelenlegi státusát az ENSZ BT 1244. számú határozata szabályozza, amely kimondja: a koszovói rendezés során tekintetbe kell venni Jugoszlávia (jogutódként Szerbia), valamint a térség többi országának szuverenitását és területi épségét. Másfelől a dokumentum tényleges autonómiát irányoz elő a tartomány számára Jugoszlávián (Szerbián) belül. Vagyis a terület - habár Szerbia nemzetközi határain belül marad - nem kormányozható többé Belgrádból.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt a tervet támogatja, amely Martti Ahtisaari volt finn elnök elképzelésén alapul: egy EU által ellenőrzött, független Koszovó, a szerb kisebbségnek nyújtott széles körű autonómiával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását