2024. május 2. - Zsigmond

Világturnén a Led Zeppelin?

Néhány hónappal ezelőtt még arról volt szó, hogy a Led Zeppelin életben lévő három tagja, Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones, kiegészülve néhai dobosuk, John Henry Bonham fiával, Jasonnal, "még egyszer, utoljára" fellép az egykori kiadójuk, Ahmet E
2007. november 28. szerda 13:03 - Hírextra
Most már az sem kizárt, amitől minden idők legnagyobb hardrock bandája 27 éven keresztül elzárkózott: újra turnéra indulnak, méghozzá mindjárt világturnéra, amelyre az együttes történetében még nem volt példa.

Már az eredetileg november 26-ra, majd Jimmy Page gitáros ujjtörése miatt december 10-re halasztott buli bejelentésekor szárnyra kaptak a találgatások: az egykor koncertkirályoknak tartott "léghajósok" megelégszenek-e egyetlen fellépéssel? A spekulációkat még jobban táplálni kezdte egy érdekes bejelentés. A The Cult együttes Cincinnatibeli fellépésén Ian Astbury énekes közölte: "Jövőre visszajövünk, mert mi leszünk az előzenekara egy olyan bandának, amelyről feltehetően hallottatok már: a neve L-lel kezdődik és van benne egy Z is..."

A Led Zeppelin 1968 ősze és 1980 nyara között 11 alkalommal turnézott az Egyesült Államokban, volt néhány angliai, kisebb skandináv és nyugat-európai turnéja (első koncertjüket 1968. szeptember 14-én Koppenhágában, az utolsót 1980. július 7-én Nyugat-Berlinben tartották), továbbá eljutottak kétszer Japánba és egyszer Ausztráliába. Soha nem járták azonban körbe a világot.

A két érintett együttes egyetlen hivatalos képviselője sem volt hajlandó nyilatkozni a turnéról. A mindig rejtélyes Jimmy Page azonban egy kicsit "elszólta magát": "Ostobaság lenne csak egy bulit tartani, de előbb csináljuk meg az O2-t, aztán meglátjuk, mi lesz."

Mindenesetre a jegyrendelő portálok semmit sem bíznak a véletlenre. Az amerikai gotickets.com máris meghirdette a Led Zeppelin jegy-hírlevélre való feliratkozást, a regisztrálók "első kézből" tudják meg, hogy mikor, hol lép fel a Nagy Csapat és lehet tolongani a belépőkért.

A Zep-menedzsment közben teljes erővel dolgozik, olyan profizmussal adagolja a ma is milliók által imádott bandát, hogy a 12 éve halott zseniális menedzser, Peter Grant is megirigyelné. November 13-án megjelentették a Mothership című, dupla CD-t 24 klasszikussal, a "de luxe" kiadást megfejelték egy 90 perces DVD-vel. (A lemez címe amúgy szójáték, mert egyszerre jelent "anyaságot" és "anyahajót" is), pontosan egy héttel később kiadták bővített változatban dupla CD-n az 1973-as New York-i, Madison Square Garden-i koncertet, amelyből A dal ugyanaz marad (The Song Remains The Same) című film született. Közben egy Led Zeppelin on-line rádió is beindult, immár internetről is le lehet tölteni az eredeti katalógust (természetesen fizetősen), és a www.ledzeppelin.com honlapon gitárt és más Zep-relikviákat lehet nyerni. Még Page sérülését is a mítosz szolgálatába állították: maga a gitáros mondta, hogy "egy Zeppelin-reunion nem is lenne az igazi, ha nem történne valami baj" - utalva arra a szerencsétlenség-sorozatra, amely végigkísérte a banda pályafutását, és amely miatt az is elterjedt, hogy Page és az ördög szerződése miatt ül átok az együttesen. A várakozásokat fokozza az is, hogy Page elmondta: most először fognak eljátszani egy olyan dalt, amely még 1968 és 1980 között született, de soha nem hangzott el sem koncerten, sem lemezen, és "igazi, intenzív darab".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását