2024. április 29. - Péter

Jó kritikát kapott az új Oidipusz

Ralph Fiennes Oidipusz alakítása megnyerte London mérvadó kritikusait, akik a Nemzeti Színház-beli bemutató után addig mentek el méltatásukban, hogy a 2500 éves görög dráma előadását "bizonytalan és rosszkedvű gazdasággal terhelt korunk erős parabolájakén
2008. október 17. péntek 12:23 - Hírextra
Az "elkerülhetetlenül elborzasztó" darab "legalább annyira nekünk szól, mint szólt az ókori görögöknek" - fogalmazott csütörtöki írásában Nicholas de Jongh, az Eveneing Standard ítésze.
Az értékelések szerint Frank McGuinness erőteljes új fordításának szövegét deklamálva Fiennes nagyon modern karaktert alakít. Identitását kereső embert - akinek vesztét okozza ez az igazság - , egyszersmind olyan individualistát, aki egy "pokolba a próféciákkal" felkiáltással lesöpri magáról az isteni törvényeket.

A kétszeres Oscar-díjjelölt színész borotvált fejjel, üzletemberhez illő elegáns öltönyben játssza Oidipuszt, Théba királyát, akihez bizalommal és reménykedve fordul népe, hogy megtörje az átkot, amely a várost sújtó járványt okozza. Fiennes uralkodója magabiztosan és elszántan ered a sötét titok nyomába, melyből saját tragédiája bontakozik ki: megölte apját, és tudtán kívül anyját vette el.
Szophoklész tragédiájában az emberek elvesztik a vezetőjükbe vetett hitüket. Oidipusz nem segíthet rajtuk: éppenséggel az ő égbekiáltó vétke hozta a városra a csapást.

"Thébával megtörtént. Történhet valami hasonló velünk is?" - tette fel a kérdést Benedict Nightingale a The Times of London című lapban megjelent cikkében.

A The Daily Telegraph szerzője pedig egyenesen úgy érezte, hogy Jonathan Kent rendkívül ötletgazdag rendezésében a kórus öltönyös tagjai "aggódó befektetőkre emlékeztettek, akik éppen most döbbentek rá, hogy elúszott a pénzük".

Az elemzők különösen azt dicsérték Fiennes alakításában, ahogy a színész kidolgozta a szerep érzelmi ívét. "A bizalom félelemmé, majd reménnyé, majd kétségbeeséssé válik" - írta Nightingale. A Guardian kritikusát pedig az fogta meg, ahogy a színész Oidipusz ábrázolásában "a hős végzetét nem annyira sorsa, mint inkább önnön szenvedélyes kíváncsisága okozza".

Az előadást bíráló The Daily Telegraph ellenben azt vetette Fiennes szemére, hogy miközben "meglepő karaktert formáz, nem képes megfelelni a feladatnak".A Teiresziászt, a vak prófétát alakító Alan Howard és az Oidipusz anyját és feleségét megszemélyesítő Clare Higgins játékának azonban minden kritika elismeréssel adózott.Az Oidipusz király január 4-ig marad műsoron a londoni Nemzeti Színházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását