2024. május 3. - Tímea, Irma

A Fidesz többet adna a kutatásokra

A valódi nemzeti energiastratégia mellett a kutatásra és fejlesztésre szánt források növelését szorgalmazták a felszólalók pénteken Budapesten A felelősség Európája című konferencián, amely a Fidesz európai választási programalkotó sorozatának része. Az e
2009. február 13. péntek 17:40 - Hírextra
Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azt javasolta, hogy a kutatás és fejlesztés területe kiemelt támogatást kapjon. Szükség van a műszaki végzettségűek számának megduplázására, hogy az megfeleljen a piac igényeinek - fűzte hozzá.

Közölte: egy új Széchenyi-terv kell a kis- és közepes vállalkozások, illetve az egyetemi tanszékek, intézetek együttműködésének támogatására. Az akadémikus szerint támogatni kell a szabadalmakat, mert a magyar ember szellemes, okos, de nem tudja finanszírozni azt, amit kitalál.

A volt akadémiai elnök azt mondta: ma hatalmas verseny, fegyverek nélküli háború folyik a piacok megszerzéséért. Ma minden termék eladhatóságát a benne lévő hozzáadott érték szabja meg - jegyezte meg.

Fodor István, az Ericsson Magyarország volt elnöke, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke kijelentette: értéket termelő ágazatokból, a gazdaságból, a kutatásból és a fejlesztésből, illetve az oktatásból forrást kivonni tilos, azokat inkább növelni kell.

Szerinte nagy gondok vannak az oktatás minőségével. Mint mondta, vannak bizonyos eredmények, de a fiatalok bizonytalanok a pályaválasztás tekintetében, és keveseknek van egészséges világképük. Szavai szerint a politika az elmúlt hat évben rátelepedett a tudományra.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Magyarországon valódi nemzeti energiastratégiára van szükség, ennek világos célokat, egyértelmű preferenciákat kell meghatároznia. Hozzátette: olyan stratégiára van szükség, amely enyhíti a gáztól való függőségünket, illetve az energiahatékonyság fejlesztését tűzi ki célul, mindenki számára egyértelművé teszi a piacnyitás előnyeit, a zöldenergia világos jogszabályi környezetének megteremtését szorgalmazza, és párbeszédet kezdeményez az atomenergiáról.

Gyürk András bírálta a kormány energiapolitikáját, amelyet tanácstalannak és sodródónak nevezett. Úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "egy turnézó popsztárnál is többet repült szerte a világban", de Magyarország gázellátását több lábra helyező szerződést egyet sem írt alá.
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke azon a véleményen volt, hogy a tudomány finanszírozásában "a virágozzon száz virág" elv tarthatatlan, mivel nem vezet eredményre. Azt szorgalmazta, hogy minden kutató kapjon minimális, egymillió forintos támogatást, míg a száz legjobb kiemelt támogatásban, akár 100 millió forintban is részesülhessen.

Mint mondta, a magyar állampolgárok magas színvonalú felsőoktatást, a tudás alapú gazdaság erősítését és nemzetpropagandát várnak a tudománytól. Ő is azon a véleményen volt, hogy minél több szabadalomra van szükség.

Martonyi János, a Szabad Európa Központ elnöke úgy vélte, a gazdasági válság emeli a tétet, a tét pedig az ország felzárkózása. Hozzátette: 2002 óta az ország nem felzárkózik, hanem leszakad.
Elmondta: a jelenleg a világ arról szól, hogyan biztosítható, hogy békés keretek között maradjon az erőforrásokért folytatott verseny. Közölte: a Fidesz programja arról szól, hogyan tudják az ország helyzetét megerősíteni.

Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke elmondta, hogy május 9-én nagygyűlésen mutatják be a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltjeit és választási programját.A konferenciasorozat következő része március 6-án lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását