2024. április 28. - Valéria

Kultúromák

Először rendezi meg az "Alla Zingarese - kultúroma-napok" című programsorozatot a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium; a december 6-i gálahangversenyen és a december 8-i iskolanapon az intézmény kiemelkedő tehetségű, volt és j
2007. november 28. szerda 08:52 - Hírextra

A Műfajok határok nélkül alcímmel meghirdetett program keretében két, egymást kiegészítő rendezvényre látogathatnak el a zenebarátok - közölte az oktatási intézmény az MTI-vel.

Mindkét műsorfolyam a kultúrák egymásra hatását, a műfajok keveredését és sokszínűségét kívánja bemutatni, különféle hangversenyekkel és előadásokkal.

A fesztivál fő témája a roma zenekultúra és annak az európai, illetve magyar zenekultúrára gyakorolt hatása. A cím arra az értékes zenei hagyományra utal, amely Haydn és Mozart műveiben is megmutatkozik: alla ungarese, alla zingarese (vagyis: magyarosan, cigányosan) jelöléssel több kompozíciójukban találhatók táncos jellegű tételek.

A Zeneakadémia Nagytermében december 6-án gálakoncertet tartanak. A nagyszabású hangversenyen világjáró muzsikusok működnek közre: Babos Gyula, Bangó Margit, Borbély Mihály, Dráfi Kálmán, Kathy-Horváth Lajos, Lukács Miklós, Sánta Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Miklós és zenekara, Nyári Károly triója. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Szimfonikus Zenekarát Szabó Tibor vezényli.

December 8-án az érdeklődők beülhetnek az iskolapadokba: a zenekultúra rajongói egy "iskolai nap" részesévé válhatnak. A Nagymező utcai intézményben sok érdekes kérdésről kaphatnak információkat, például a cimbalom történetéről, továbbá arról, hogy Sarasate népszerű műveinek milyen magyar forrásai voltak.

A tematikus és beszélgetős hangversenyek mellett - meghívott vendégek közreműködésével - a diákokat hallhatja zenélni a közönség. Az esti zárókoncert helyszíne ismét a Zeneakadémia, a kisteremben Ha:ndel, Mozart és Mendelssohn művei szólalnak meg.

A programsorozat védnöke Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását