2024. április 28. - Valéria

94 év után újra Magyarországon

A szentendrei MűvészetMalomban állítják ki október 20-a és 2008. február 17-e között a marosvásárhelyi képtár tulajdonát képező Bernády-gyűjtemény törzsanyagát. A tárlaton a magyar nagyközönség előtt eddig ismeretlen munkákat mutatnak be. A kiállított 44
2007. október 20. szombat 16:09 - Hírextra
Bernády György (1864-1938) egykori marosvásárhelyi polgármester a városi képtár megalapításához kért letétbe 1913-ban 68 képet a budapesti Szépművészeti Múzeumtól. Az intézmény anyagát további 15, a város által vásárolt, alkotással bővítette a polgármester. A kölcsönkapott műalkotások a trianoni békeszerződés után a román állam tulajdonába kerültek. A gyűjteményt egy ideig a marosvásárhelyi képtárban állították ki, majd hat évtizeden át raktárak mélyén porosodott.

A szentendrei MűvészetMalomban a marosvásárhelyi gyűjteményből válogatott munkák mellett, az 1940-es évek elején Magyarországra visszakerült és jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő képek is helyet kaptak. A látogatók négy hónapon keresztül tekinthetnek meg mások mellett, eddig ismeretlen Barabás Miklós, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly és Fényes Adolf festményeket.

A 2008. február 17-ig látogatható kiállítás a Maros Megyei Múzeum és a szentendrei MűvészetMalom közös szervezésében jött létre. A tárlat fővédnökségét és anyagi támogatását Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Hiller István, oktatási és kulturális miniszter vállalta.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását