2024. április 27. - Zita

Divatba jött a jóslás

Irán iszlám köztársaság klerikusai ellenzik, de Nazanin azt mondja, hogy több a kliense, mint amennyit valaha is remélt. Számítógép előtt ülve teheráni lakásában, az asszony a fény törvényeire alapozva jósol. Ez a csillagászattal rokon tudomány az ókori P
2007. november 28. szerda 13:46 - Hírextra
Egyes elemzők szerint az irániak körében azért jött divatba a jóslás, mert aggódnak országuk fokozódó elszigetelődése és a hazai áremelkedések miatt.

Az asszony munka közben gyakran kikapcsolja mobil telefonját, nehogy megzavarják azzal, hogy érdeklődők időpontot kérnek tőle. Két óráig vagy annál is tovább tartó egyszeri jóslásért (21 dollárnak megfelelő) 200 000 rialt kér. Ezért napjában legfeljebb két vagy három kuncsaftot fogad.
Nazarin asszony nemcsak mondja, hogy egyre jobban terjed Iránban a jövendőmondás. Jósolnak kártyából és a kávé zaccából is. Utcai árusok egy évszázadokkal ezelőtt élt perzsa költő jóslatokat tartalmazó verseit árusítják városokban.

Az elmúlt három évtizedben Iránban uralmon lévő klerikusok azt állítják, hogy a jövendőmondád megtévesztő lehet, ezért kerülni kell. Ez azonban csak keveseket riaszt el a főleg siita muzulmánok lakta Iránban.

Az utóbbi időben különösen kedveltek egy XIV. században született költő verseinek, "Fal-e Hafez (Hafez szerencséje" című doboza, amelyet (20 amerikai centnek megfelelő) 2000 rialért árulnak a városok utcáin és amelyből "szerelem madár" néven ismert kis madarak húznak ki jóslatokat tartalmazó verset.

Mohammad Hasszán Szaedi, aki Juszef Szanei nagy ajatollah hivatalának munkatársa kijelentette: "Az iszlám nem tartja érvényesnek a jóslatot. Az iszlám arra bíztatja az embereket, hogy pozitív képet alkossanak életükről és jövőjükről".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását