2024. április 25. - Márk

Kalapács alatt Joséphine zsebórája

A Christie's a jövő hónapban Genfben elárverezi az 1800-ban Napóleon felesége, Joséphine (1763-1814) részére készített zsebórát - közölte az aukciós ház, amely 200-400 ezer közötti svájci frankra (30-60 millió forint) számít az ékszer eladásából.
2007. október 18. csütörtök 09:02 - Hírextra
A sötétkék színű, aranyból, zománcból és gyémántokból álló zsebóra egyike az Abraham Louis Breguet által 1790 körül feltalált "tapintós óráknak" - olvasható az aukciós ház keddi közleményében. Az óra szerkezete lehetővé tette, hogy tulajdonosa egyszerű érintéssel megtudja, hány óra van - akkoriban ugyanis neveletlenségnek számított, ha valaki kivette zsebéből az óráját.

A Breguet cég szerint a zsebórát 1799-ben rendelte meg Joséphine háromezer frankért. Röviddel Napóleon (1769-1821) császárrá koronázása után gyémántokkal, majd koronával is ékesítették, hogy jelezzék Joséphine császárnéi címét.

Később Joséphine lányának, Hortense de Beauharnais-nak ajándékozta az órát.
Az óra történetét, az elvégzett javításokat és a rajta esett sérüléseket gondosan feljegyezték a Breguet cég archívumában - közölte az aukciós ház.

Joséphine, akinek első férje Beauharnais tábornok volt, 1796-ban ment feleségül Bonaparte Napóleon tábornokhoz. 1809-ben elváltak, mert nem született gyerekük, de az asszony továbbra is megtarthatta császárnéi címét.

Idén júliusban a Christie's londoni árverésén a várt összeg ötszöröséért, 276 000 font sterlingért (99 millió forint) elkelt Napóleonnak Joséphine-hez intézett szerelmes levele. November 12-én 432 óra kerül kalapács alá a genfi árverésen előreláthatólag összesen 14 és 23 millió svájci frank közötti kikiáltási áron.

Három nappal azután a brit aukciós ház 53 millió svájci frank összértékűre becsült 400 ékszert készül elárverezni, köztük egy 2,26 karátos vörös gyémántot, amely a Christie's szerint "a legjelentősebb a valaha is kalapács alá került ékszerek közül". Értékét 1,5-1.9 millió svájci frankra becsülik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását