2024. április 20. - Tivadar

Csak Pálinkás jelent meg, de ő sem szavazott

Támogatta Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterré kinevezését az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának kormánypárti többsége kedd esti ülésén; az ellenzék részéről csak Pálinkás József (Fidesz) jelent meg, de ő sem szavazott.
2007. november 28. szerda 07:52 - Hírextra
Pálinkás József azt mondta, a Fidesz és a KNDP távollétének oka nem az, hogy nem kíváncsiak a miniszterjelölt programjára, hanem mert a meghallgatásra méltatlan körülmények között kerül sor.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a bizottsági ülésről csupán alig egy nappal korábban tájékoztatták őket. Ez méltatlan, közelíti a kabarét - mondta. Felidézte, hogy korábban már többször kérték, szerdán legyenek a bizottsági ülések, kedden csak akkor, ha az valóban megoldható.

Az ülésre nem ment el Almássy Kornél, az MDF képviselője sem.

Szabó Zoltán (MSZP) a bizottság elnöke a házelnök levelére hivatkozott. Mint mondta, Szili Katalin hétfői keltezésű levelében kérte, hogy a miniszter bizottsági meghallgatását még ezen a héten ejtsék meg. Hozzátette: azért hívta össze keddre a testület ülését, mert másnap kormánypárti képviselők Brüsszelbe utaznak, és így a határozatképesség nem biztos, hogy garantálható lett volna.

Kákosy Csaba elképzeléseit ismertetve kiemelte a vállalati kutatás és fejlesztés ráfordítások növelésének fontosságát. Mint mondta, ezt kiemelten kell támogatni tőkével, hitelekkel.

A miniszterejelölt felidézte: a kormány idén fogadta el a középtávú tudományos és innováció-technológiai stratégiát, amely 2010-ig, illetve 2013-ig tekint előre. Az oktatási és gazdasági tárca, az MTA, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és az egyetemek összefogásával született anyag nagyon jól kijelöli a kereteket a jövőre nézve - fejtette ki Kákosy Csaba.

Arról is beszélt, hogy 2008-ban az innovációs alapban 46 milliárd forint áll majd rendelkezésre és további 10 milliárd forint a korábbi maradványokból. A leendő miniszter kulcskérdésnek nevezte az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködés javítását.

Az ülésen több képviselő is felvetette az NKTH működésének, esetleges önállóságának vagy akár egy önálló kutatási minisztérium felállításának lehetőségét.

A miniszterjelölt válaszában azt mondta, az irányítási struktúrát tekintve annak a híve, hogy ha az együttműködésben probléma van, akkor arra először ne szervezeti választ próbáljanak adni, hanem az együttműködést javítani. Kákosy Csaba az NKTH-t egy ügynökséghez hasonlította, amelynek feladata a szakmapolitikai döntések megalapozása. Az ügyet a mai szervezeti felállás is szolgálja - vélte.

Kákosy szerint nem baj, ha a kutatók elmennek Magyarországról tanulni, megmártózni a nemzetközi életben, de jöjjenek is vissza, hazahozva tudásukat.

Kóka János jelenlegi gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ elnöke idén nyáron jelentette be, hogy az év végéig távozik a miniszteri bársonyszékből, mert pártja ügyeire szeretne koncentrálni. A liberális párt november 20-án jelentette be, hogy Kákosy Csabát, a tárca jelenlegi kabinetfőnökét jelöli gazdasági és közlekedési miniszternek.

Jelölését a GKM vezetésére már Gyurcsány Ferenc is elfogadta. A koalíciós megállapodás alapján az SZDSZ jelölheti a gazdasági és közlekedési minisztert, de annak személyét a miniszterelnöknek is jóvá kell hagynia, mert ő nevezi majd ki.

Kákosy Csaba akár már december közepén leteheti a miniszteri esküt. A leendő miniszter 1969. július 4-én született. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. A minisztériumi megbízatása előtt a CIB Banknál és a Magyar Nemzeti Banknál, illetve a párizsi magyar OECD-képviseleten dolgozott. 2004 óta a GKM kabinetfőnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását