2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Abszurd a Katonában

Ivanovék karácsonya címmel orosz abszurd szerző darabját tűzi műsorára a Katona József Színház; az előadást szerdán mutatják be a Kamrában - tájékoztatta Wéber Edina, a színház sajtótitkára kedden az MTI-t.
2007. november 28. szerda 07:06 - Hírextra

Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij darabját Gothár Péter állította színpadra. A szentpétervári szerző darabját most először mutatják be Magyarországon.

A XX. század 20-as, 30-as éveinek orosz abszurd szerzőjét, Vvegyenszkijt hazájában is csak nemrégiben fedezték föl. Az Ivanovék karácsonyát azonban az orosz abszurd irodalom alapvető műveként tartják számon ismerői - olvasható az előadásról szóló ismertetőben.

A vvegyenszkiji abszurd központi kérdése az idő. A rabságot az ember számára az idő jelenti, mert megismeréséhez az eszközei - a nyelv és a logika tökéletlenek, inadekvátak.

Az Ivanovék karácsonyának is egyik "főszereplője" az idő. A darab "cselekménye" a születéstől a halálig tart: karácsony lévén, Krisztus születésétől a Puzirjov (vagy Ivanov?) család tagjainak nyílt színi haláláig - áll az előadásról szóló összegzésben.

A produkcióban Szirtes Ági, Lengyel Ferenc, Fekete Ernő, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Pelsőczy Réka, Mészáros Béla, Jordán Adél, Kovács Lehel, Pálmai Anna és Mészáros Piroska szerepel.

A darabot Baka István fordította, az előadás dramaturgja Morcsányi Géza, a jelmez Kovács Andrea, a zene Fekete Gyula munkája, a díszletet a rendező, Gothár Péter jegyzi.

Alekszandr Vvegyenszkij 1904-ben született Szentpéterváron, egy hivatalnok fiaként. 1921-ben beiratkozott a petrográdi egyetemre, de tanulmányait nem fejezte be. Futurista költőként indult, az irányzat egyik fiatal reménységének tartották.

Alapító tagja volt az 1926-ban Leningrádban megalakult OBERIU - Reális Művészet Egyesülése - csoportnak, amely a költészet és a próza megújításán kívül különösen a színházban látott új lehetőségeket. Az OBERIU fénykora az 1928-as év volt, ekkor jelent meg brosúra formájában deklarációjuk, amelyben baloldali művészekként határozták meg magukat, ami nem politikai önmeghatározást jelentett, hanem az akkor már üldözött baloldali művészet, az avantgárd nyílt vállalását.

1930-ban végérvényesen betiltották az OBERIU tevékenységét. A csoport betiltása után Vvegyenszkij gyermekverseket írt. 1932-ben tartóztatták le először, és Kurszkba száműzték, de egy idő után kiengedték. 1936-ban Harkovba költözött, s ott él 1941-ig, amikor újra letartóztatták. A táborba menet, útközben halt meg.

A művészt 1956-ban rehabilitálták. Vvegyenszkij írásainak túlnyomó része kéziratban maradt fenn, 1980-ban az Amerikai Egyesült Államokban adták ki addig összegyűjtött műveit. Eddig előkerült művei: néhány szabad versben írt "hosszú költemény", több dramatikus jelenet, például a Minyin és Pozsarszkij (1926) és az 1931-ben írt Ivanovék karácsonya.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását