2024. április 19. - Emma

Környezeti katasztrófa fenyeget!

Egymillió ausztrál dollár bírságot szabhatnak ki az ausztrál hatóságok a Nagy-korallzátonynál szombaton zátonyra futott és léket kapott kínai szénszállító hajó tulajdonosára - közölték hétfőn Queensland állam hatóságai.
2010. április 5. hétfő 20:57 - HírExtra
A mentőalakulatok azért küzdenek, hogy megakadályozzák a Shen Beng I nevű hajó kettétörését Ausztrália északkeleti partjainál, amely azzal járna, hogy több száz tonna olaj szennyezné a Nagy-korallzátony törékeny élővilágát. Vasárnap három-négy tonna olaj ömlött ki, amely több kilométeres olajszőnyeget képezett a víz felszínén.

A mentőalakulatok egy hajó fedélzetéről oldószert engedtek ki, hogy a foltot szétoszlassák, és egy második vontatóhajót is a helyszínre küldtek, hogy segítsen a helyszínen lévőnek a bajba jutott kínai hajó stabilizálásában.

A 230 méter hosszú kínai hajó 65 ezer tonna szenet szállít Kínába, amikor zátonyra futott, 975 tonna nehézolaj volt a fedélzetén. A hajó a Nagy-korallzátony tengeri park déli részénél fekvő Douglas homokpadhoz ütközött teljes sebességgel.

Az ausztrál hatóságok szerint a mentési munkálatok akár hetekig is eltarthatnak. - A hajó egy homokpadon van... Jelenleg bizonyosak vagyunk abban, hogy nem törik ketté, ám az időjárás rosszra fordulása problémát jelenthet - közölte a queenslandi tengerészeti biztonsági hivatal illetékese. A mentőalakulatok felmérik azt is, miként távolíthatnák el az nehézolajt a hajóból, illetve miként vontathatnák le a homokpadról a vízi járművet.

A világ legnagyobb élő organizmusának tartott korallzátony az Ausztráliát felkereső turisták egyik első számú úti célja. Ausztrália nagy szénexportáló ország. Környezetvédők folyamatosan bírálják emiatt, mondván a kereskedelemmel jelentős mértékben hozzájárul a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását