2024. április 29. - Péter

Szili nem Gyurcsány lehetséges utódja

Szili Katalin házelnök neve nem merült fel Gyurcsány Ferenc lehetséges utódaként - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
2007. november 27. kedd 10:01 - Hírextra

"Nem merült fel a neve, nem azért mert ő egy alkalmatlan politikus, hanem azért, mert nagyon buta lenne az a párt, amelyik 2007-ben a létező és a saját programját, mármint a párt programját végrehajtó miniszterelnök helyére alternatív neveken gondolkodna" - mondta Lendvai Ildikó, hozzáfűzve, hogy sem Szili Kataliné, sem másé nem merült fel.

Arra a felvetésre, hogy "finom kritikával" illette az Országgyűlés elnökét, amikor ő a nyilvánosság előtt bírálta az MSZP és a kormány tevékenységét, azt válaszolta, két előfeltétele van annak, hogy valaki a nyilvánosság elé álljon akár jogos, akár jogtalan kritikájával. Egyrészt nem csak azt kell megmondani, mi a rossz a programban, módszerekben, hanem alternatívát is fel kell kínálni, másrészt az alternatívát azzal a közösséggel is közölni kell, "akiken áll, hogy alakul, hogy áll a MSZP politikai szekerének rúdja".

A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, nem látna abban "semmi rosszat", ha Szili Katalin belépne az MSZP szocialista platformjába.

Kitért arra, hogy a házelnök egy beszélgetés keretében megemlítette neki, egyelőre még nem lépett be a szocialista platformba és minden ellenkező híresztelés ellenére sosem volt a népi platform tagja, így nem volt honnan átlépnie.

Ugyanakkor az Országgyűlés elnöke jelezte, hogy szívesen eljárna a szocialista platform rendezvényeire - tette hozzá.

Baja Ferenc államtitkár a Népszabadság keddi számában azt nyilatkozta, "őszintén örül", hogy Szili Katalin belépett a szocialista platform tagjai közé. A napilap hétfőn azt írta, hogy Szili Katalin "hátat fordított az általa támogatott népi platformnak", és a napokban belépett a szocialista platformba.

Arra a kérdésre, Szili Katalin jó tanácsadókra hallgat-e, amikor "feltűnik" a jobboldali sajtóban, Lendvai Ildikó azt válaszolta, nehéz szerep egy párt meghatározó személyiségének lenni és mellette házelnökként is tevékenykedni. Az utóbbi integráló, "pártokon felülre szólító szerep", így természetes, hogy megszólal, míg szocialista politikusként "óvatosnak kell lennie".

"Nehéz lehet eltalálni, mikor melyik szerepet kell választani" - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását