2024. május 2. - Zsigmond

Közeledik a trópusi szúnyog

Most először az Alpoktól északra, a svájci Aargau kantonban is felbukkant a veszélyes trópusi betegségeket terjesztő tigrisszúnyog.
2007. november 27. kedd 11:15 - Hírextra

A fekete-fehér csíkos potrohú rovar a többi között a chinkungunya nevű trópusi láz vírusát terjeszti, de megjelenése egyelőre nem okozott járványveszélyt - jelentette a helyi egészségügyi hatóság. A szakértők szerint még az sem egyértelmű, hogy csak néhány szúnyog vagy egy egész populáció jutott-e el a környékre. Az viszont biztos, hogy a klímaváltozás miatt már Európában is remekül megél a trópusi rovarfaj.

Az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) 2003-ban bukkant fel először Svájcban, akkor még csak az Alpok déli oldalán, Tessin kantonban. Idén szeptemberben aztán Tessintől nem messze, Észak-Olaszországban több százan kapták el a chinkungunya lázat fertőzött tigrisszúnyog csípése miatt. Ez volt az első trópusi járvány Olaszország történetében.

A betegség tünetei a csípés után nagyjából egy héttel jelentkeznek. Leggyakrabban láz lép fel. Ez néhány napig tart és amikor már azt hinné a beteg, hogy túljutott a nehezén, elindul a második roham. Újból felmegy a láza, amit erős fejfájás, hidegrázás és hányinger kísér, de viszkető kiütések is megjelenhetnek és kínzó izületi fájdalom is felléphet. A legtöbb esetben aztán a tünetek 3-6 nap alatt maguktól elmúlnak, de idősek, csecsemők és terhes asszonyok sokszor akár hetekig nem szabadulnak tőlük, és arra is volt már példa, hogy a beteg belehalt a trópusi lázba.

A svájci egészségügyi minisztérium januártól kötelezővé tenné a chinkungunya-lázas esetek bejelentését. Olaszország északi részén a megelőzés céljából külön hadjárat indult a tigrisszúnyoglárvák elpusztítására, Dél-Franciaországban pedig a járványoktól tartó hatóságok fokozott figyelemmel kísérik a trópusi rovarok terjedését. A chinkungunya elnevezés egyébként a szuahéli nyelvből származik, magyarul azt jelenti, hogy összegörnyedve szaladni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását