2024. április 28. - Valéria

Kisebbek lesznek a tőkehalak

Az ipari méretű halászat megváltoztatja a halak méretét - erről a meglepő felfedezésről számolt be a Science amerikai tudományos folyóirat. Mint arról a német Die Welt című napilap internetes kiadásában beszámolt, Ulf Dieckmann, az osztrák székhelyű Alkal
2007. november 27. kedd 14:36 - Hírextra
A legtöbb halhoz hasonlóan azonban a tőkehal is csak egy bizonyos méret elérése után válik ivaréretté. Azokban a vizekben, ahol nem volt halászat, a tőkehal nőstények az első petéiket akkor rakták le, amikor már legalább méteresek voltak.

Tehát azok az egyedek maradnak életben amelyek renitens módon már 65 centisen lerakják első petéiket. Mivel őket sokkal ritkábban fogják ki a halászok, mint nagyobb fajtársaikat, jobban szaporodnak, így hamar többségbe kerülnek. Ez a feltételezés nem csupán elmélet, a valóságban is megfigyelhető: míg a 60-as években egy tőkehal nagyjából egy méteresen vált ivaréretté, ma már 60-65 centisen szaporodóképes. A folyamatot megfordítandó, a halászatot világszerte drasztikusan csökkenteni kellene - követelik a tudósok. Modellszámítások szerint legalább azokat a halakat kellene megkímélni, amelyek épp elérték az ivarérettséget.

A természetes tényezők azonban sokkal gyengébben hatnak, mint az emberi befolyás, ezért sokkal hosszabb időbe kerül a méretcsökkenés megállítása. Ulf Dieckmann számításai szerint a tőkehalnak 250 háborítatlan évre lenne szüksége, hogy ismét elérje 40 évvel ezelőtti átlagméretét. Tengeri kollégáikhoz hasonlóan a tavakon és folyókon tevékenykedő horgászok és halászok is hatással lehetnek az evolúcióra, véli Robert Arlinghaus, a Leibniz Hidroökológiai és Belvízi Halászati Intézet (IGB) valamint a berlini Humboldt Egyetem munkatársa. Elsősorban a hobbihorgászok hatása emelendő ki, mivel jóval több hal akad a horgukra, mint a hivatásos halászokéra. Tehát a csukát ugyanaz a sors fenyegetheti, mint a tőkehalat az angliai modellszámítások és hosszú távú tanulmányok szerint.
Forrás: hirado.hu/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását