2024. április 25. - Márk

"Hatalmi tilitoli" késlelteti a népszavazást

A Fidesz szerint "szándékos hatalmi tilitoli", az Országos Választási Bizottság (OVB) és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a Fidesz által kezdeményezett népszavazást - erről Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki p
2007. november 27. kedd 14:27 - Hírextra

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az OVB haladéktalanul tartson ülést a kórházi napidíjról szóló kérdés ügyében, mert az ellenzéki párt szerint ebben a kérdésben már befejezték az aláírások ellenőrzését. Ennek érdekében a Fidesz és a KDNP elnöke levelet is írt az OVB vezetőjének.

Deutsch-Für Tamás szerint ugyanakkor az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala összejátszik egymással annak érdekében, hogy minél tovább meg lehessen akadályozni, hogy az aláírások ellenőrzése befejeződjön, és a hitelesítésről szóló döntést az OVB meghozhassa.

Magatartásuk nemcsak a józan ész és a hétköznapi tisztesség szempontjából elfogadhatatlan, hanem súlyosan sérti az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a népszavazás ügyében világosan kimondja az állami szervek együttműködésének kötelezettségét - tette hozzá a fideszes képviselő.

Deutsch-Für Tamás két levélre hivatkozott, amelyet a sajtótájékoztatón is kiosztottak. Az egyikben Szigeti Péter OVB-elnök Orbán Viktornak írt válaszlevelében azt írja, hogy addig nem tűzhet ki ülést, amíg nem érkezik az aláírások ellenőrzéséről szóló jelentés, egy másik levélben viszont a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának vezetője, Urbán György úgy véli, hogy az OVB vezetőjének kell kérnie, ha kérdésenként önállóan szeretne jelentést.

Deutsch-Für Tamás szerint Urbán György leveléből az is kiderül, hogy a hivatal már végezett a kórházi napidíjról szóló kezdeményezés aláírásinak ellenőrzésével, és hamarosan a vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdés ügyében is befejezi a munkát. Ennek alapján érthetetlen, hogy az elmúlt napokban az OVB elnöke és az Országos Választási Iroda vezetője, és az ellenőrzést végző hivatal tisztségviselői miért állították, hogy még nem fejeződött be az ellenőrzés a kórházi napidíj ügyében.

Deutsch-Für Tamás azt is elmondta, hogy hétfőn az OVB fideszes delegáltja Urbán György levele alapján kezdeményezte, hogy az OVB kérje be a jelentést, és tartson soron kívüli ülést november 29-ig, vagyis csütörtökig. Ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlésben akár már a jövő héten napirendre kerülhet a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat.

Mint mondta, Szigeti Péter erre azt válaszolta, hogy kedden 18 óráig sms-ben kér szavazást az OVB tagjaitól, hogy indokoltnak tartják-e a soron kívüli ülést a kórházi napidíj ügyében. Hangsúlyozta: az OVB nem hozott olyan döntést, hogy a három kérdést együtt kell tárgyalni.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás azt mondta: biztosan megvan a forgatókönyv a kormány boszorkánykonyhájában arra, hogy ne december 17-ig, hanem csak a tavaszi ülésszakon, február első felében szülessen meg az Országgyűlés döntése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását