2024. május 3. - Tímea, Irma

Átdolgozott költségvetési koncepció

Második olvasatban tárgyalja szerdán a Főpolgármesteri Kabinet a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, amelynek keretében a szocialisták néhány nagyobb kérdést rendeznének, hogy ne kelljen ezekkel várni a költségvetés év eleji vitájái
2007. november 27. kedd 18:57 - Hírextra

Az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy az újabb előterjesztést nem a főjegyző, hanem Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes jegyzi. Hozzátette, hogy a főjegyző anyaga "számszakilag rendben volt". Átdolgozását azért szorgalmazta az MSZP, mivel hiányoztak abból a koncepcionális szinten eldöntésre váró nagyobb ügyek. Emellett a szocialista főpolgármester-helyettes véleménye sem épült be az első változatba - jegyezte meg.

A költségvetési koncepció tervezete rögzíti, hogy a mintegy 443 milliárd forintos bevételi-kiadási tervben a bevételek gyakorlatilag nominálisan változatlanok, ami legalább 4,5 százalékos reálérték-csökkentést jelent. Az önkormányzat hétéves fejlesztési tervében elhatározott kötelezettségek nettó forrásigénye 192 milliárd forint. A költségvetés egyensúlya azonban csak 146 milliárd forintos fejlesztésnél áll fenn.

Ikvai-Szabó Imrének a kabinet elé terjesztett javaslatai között szerepel, hogy a fővárosi vagyon jelentősebb értékesítése nélkül nem tervezhető az önkormányzat jövő évi költségvetése. A büdzsé egyensúlyának megteremtéséhez indítványozza a Főgáz Zrt. részvények eladásának felgyorsítását. Az MTI kormánypárti politikusoktól megtudta, hogy a Főgáz-részvényekért 100 milliárd forint körüli összeget remél a főváros.

A főpolgármester-helyettes szerint az ingatlanértékesítéseknél a központosított közbeszerzések terén, például energiavásárlásnál, valamint az intézményi beszerzések centralizálása révén is költségmegtakarítások érhetők el. Felveti az önkormányzat önként vállalt feladatainak felülvizsgálatát, a főpolgármesteri hivatal működési költségeinek csökkentését, valamint a hivatal 5-10 százalékos létszámcsökkentését.

Steiner Pál közölte, hogy nem csupán létszámleépítésre van szükség a jelenleg 1.150 fős hivatalban, hanem annak teljes átszervezésére. Ez a cél márciusi határidővel szerepelt koalíciós szerződésben is - jegyezte meg.

A Főpolgármesteri Kabinet elé kerül a 2-es és a 4-es metróhoz vásárlandó szerelvények szállítási határidejének csúszásáról szóló tájékoztató. A tavaly májusban aláírt szerződés alapján a 2-es metróra 22 darab ötkocsis, a 4-es metróra 15 darab négykocsis szerelvényt gyártana az Alstom cég mintegy 264 millió euróért. Az előzetes típusengedélyek csúszása miatt mintegy féléves késéssel, 2008 novemberétől 2009 szeptemberéig érkeznének a 2-es metró új járművei. A 4-es metró szerelvényeit pedig 2009 tavasza helyett csak azután szállítanák, ha már megérkeztek a 2-es metró járművei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását