2024. május 8. - Mihály

100 éve született Jankovich Ferenc

Száz éve, 1907. november 29-én született Jankovich Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a Sej, a mi lobogónkat fényes szelek fújják kezdetű vers szerzője.
2007. november 27. kedd 12:10 - Hírextra

Székesfehérvári munkáscsaládból származott, a budapesti egyetem magyar-francia szakára egyik tanára támogatásával jutott be. Az Eötvös Kollégiumban figyelt fel rá Gombocz Zoltán és Echardt Sándor, akik kijárták számára a francia ösztöndíjat. Négy évet töltött Párizsban, itt jelent meg első verseskötete, a Kenyérszegés is. Hazatérve Gombocz tanácsára a Zeneakadémián énekelni tanult, majd újabb ösztöndíjat kapott, de óraadó tanárként is dolgozott. Költészetében egyre inkább előtérbe került szociális érzékenysége, a falusi emberek nehéz sorsa miatti aggodalma. Lírája több forrásból is táplálkozott, a magyar népköltészet, a modern francia líra, s Illyés művei nagyban hatottak rá.

Állandó munkatársa volt a Kelet Népe és a Válasz folyóiratoknak, de kapcsolatba került a Nyugat körével is. Pártfogói között tudhatta Babitsot és Kosztolányit, majd Móriczot és Schöpflin Aladárt, nekik köszönhette, hogy 1939-ben és 1943-ban is elnyerte a Baumgarten-díjat.

1936 és 1942 között a Magyar Dal című lap szerkesztője volt, hangja fokozatosan elkomorodott. A fasizmus előretörését, a háború embertelenségeit látva egyre pesszimistábbá vált, költészetében a nemzethalál végső látomásáig is eljutott. A válság azonban csak időleges volt, hamarosan a politikai szerepvállalásban és a közéleti költészetben találta meg igazi helyét.

A háború után őt is magával sodorta az újjáépítés lendülete. Ekkor született a népi kollégiumi mozgalom indulójává vált Sej, a mi lobogónkat című verse és költötte át magyarra a francia himnuszt, a Marseillaise-t. 1949 és 1954 között prózaírással foglalkozott, Hulló csillagok és Dunántúli végeken címmel történelmi regényeket írt, nagy mesélőkedvvel idézve fel a XVI.-XVII. század törökellenes harcait. 1955-ben József Attila-, majd egy év múlva Kossuth-díjat kapott.

Az 1956 utáni időszakban megjelenő versesköteteinek színvonala egyre egyenetlenebbé vált, túlzott szónokiasság, mesterkélt harsányság, didaktikus hang jellemezte költészetét. A betegség hatására lírája átalakult, ekkori köteteiben (Parázs, Idők szálltán) már a visszatekintés, a számvetés, a múlandóság érzete kapott nagy szerepet, verseinek elégikus hangját a lélek derűje hatotta át. Utolsó verseskötete 1971-ben jelent meg, majd nem sokkal később, március 9-én Budapesten meghalt.
Hátrahagyott verseiből 1973-ban jelent meg kötet Holdnéző címmel. Sokoldalú művészként írt verses mesejátékokat, ifjúsági regényeket és gyermekverseket, emellett fordított is, Dumas-t, Moliere-t, Romain Rolland-t ültetett át magyarra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását