2024. április 20. - Tivadar

Csütörtökön vesznek végső búcsút Miklósy Györgytől

Miklósy György színművész hamvasztás utáni búcsúztatását november 29-én, csütörtökön 14 órakor tartják Budapesten, a Fiumei úti sírkertben - tudatta a színész családja, a Radnóti Színház és a Vígszínház kedden az MTI-vel.
2007. november 27. kedd 12:15 - Hírextra

A Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével is kitüntetett érdemes művész november 18-án, életének 83. évében hunyt el.

Miklósy Györgyöt a Radnóti Színház és Vígszínház saját halottjának tekinti.

A művész 1925. május 30-án született Budapesten. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarán, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte. A főiskola után a Szegedi Nemzeti Színház szerződtette. 1956-tól a Madách Színház, 1960-tól a Petőfi Színház, 1964-től a Vígszínház, 1989-től a Radnóti Színház társulatának tagja volt. Vendégművészként játszott a Játékszínben, a Karinthy Színházban, nyaranként pedig Szegeden, Gyulán, Egerben, Székesfehérváron is.

1956-tól 1960-ig, majd 1983-tól 1991-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, illetve az egyetemmé átalakult intézmény adjunktusa volt.

Főbb szerepei közé tartozott Arnolphe (Moliere: A nők iskolája), Dobcsinszkij (Gogol: A revizor), Percsihin (Gorkij: Kispolgárok), Sándor (Hubay-Vas-Ránki: Egy szerelem három éjszakája), Papa (Örkény: Pisti a vérzivatarban), Solomon (Miller: Alku), Csermlényi Viktor (Örkény: Macskajáték), Petey (Pinter: A születésnap).

Miklósy Györgyöt számos filmben is láthatta a közönség, ilyen volt a Bűbájosok (1969), az Utazás a koponyám körül (1970), a Kakuk Marci (1973), a Fekete gyémántok (1976), a Tótágas (1976), a Csillag a máglyán (1978), a Rekviem (1981) és a Szeleburdi vakáció (1987).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását