2024. április 25. - Márk

Százhatvan vidéki program szombat éjszakára

Mintegy 160 vidéki helyszínen gazdag múzeumi programok várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig a hetedik alkalommal megrendezendő Múzeumok éjszakáján.
2008. június 20. péntek 11:42 - Hírextra
Debrecenben a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma, valamint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ csatlakozik a rendezvényhez. A Baltazár Dezső téren felépítik a Debrecenben valaha látott legnagyobb máglyát. Rendhagyó tárlatvezetések keretében az Aba-Novák-kiállításon Pálinkás József, az MTA elnöke, Huzella Péter zenész, Czeizel Endre orvos-genetikus, valamint Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája és Molnos Péter, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat. A fény művészete című, Kepes Györgyöt bemutató tárlaton pedig Kepes András, a művész unokaöccse és Máthé András fotóművész tart rendhagyó tárlatvezetést.
A hevesi megyeszékhelyen az Egri Dohánygyár száz éves történetét bemutató kiállítás invitálja a látogatókat az Agria Park bevásárlóközpontba. Az egri várban megrendezendő programok központjában az idén az antik kultúra áll.

Győrött a Városi Művészeti Múzeumban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat lép fel. A soproni Központi Bányászati Múzeum látogatói a szakemberek jóvoltából megismerhetik a kiállított tárgyak történetét, köztük olyan érdekes részleteket, pletykákat is, amelyeket egy szigorúan szakmai igényű ismertető nem tartalmaz. A nagycenki András nevet viselő 100 éves kismozdony egész nap húzza majd a vonatokat Nagycenk és Fertőboz között.

Miskolcon lesz kiállítás, zene, gasztronómia. Mezőkövesden a Múzeumok Éjszakáján rendezik a város napját: lehet majd matyó népviseletben fényképezkedni, az érdeklődők kipróbálhatnak több népi játékot és táncház is várja a közönséget. Füzéren, a várban a "szerelmesek és boszorkányok éjszakája" egészen napfelkeltéig ígér különleges programokat. Rudabányán Éjszakai műszak címmel karbidlámpás tárlatvezetés lesz. A sárospataki várban ekkor nyitják meg a Sütőházat, ahol korabeli ételeket készítenek, de megtekinthetők a reneszánsz iniciálék is Mátyás király műhelyéből. A füzérradványi Károlyi-kastélyban reneszánsz kandallókban, Firenzéből hozatott eredeti bútorokban, kőfaragványokban, gobelinekben, porcelánokban és abban a "szatmári asztalban" gyönyörködhetnek a vendégek, amelyen 1711-ben aláírták a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békeszerződést.

Nagykanizsán az inka és indiai kultúra, Keszthelyen a balatoni halászat és borászat, Zalaegerszegen pedig az "örökéletű" farmer lesz a központi témája a programsorozatnak.
A nyíregyházi Jósa András Múzeumban a látogatók két óránként tárlatvezetéssel kereshetik majd fel a rendezvény alkalmából szervezett új kiállításokat, emellett honfoglalás kori harci bemutatót, koncerteket és táncműsorokat is megtekinthetnek. A mátészalkai Szatmár Múzeumban az éjszakát az elektromos közvilágítás indulásának 120. évfordulójával kötik össze abból az alkalomból, hogy 1888-ban Magyarországon először a városban gyulladt ki az utcai villanyvilágítás.
A Pécsett Biblia-kiállítással, fáklyás kirándulással és egyebek mellett "világító ásványokkal" várják az érdeklődőket.

Szegeden tíz helyszín kínál programokat, többek között látható lesz Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképe a Kultúrpalotában, megszólal Dankó Pista hegedűje, kinyit a fellebbviteli főügyészség épülete, bemutatják a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, a fogadalmi templomban pedig megszólal az ország egyik legnagyobb harangja.

Székesfehérváron a Reneszánsz Évhez, a Nyugat folyóirat elindulásának 100. évfordulójához és a Biblia évéhez kapcsolódó programok közül válogathat a közönség.
A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum ingyenes tárlatvezetései mellett a múzeum előtti téren velocipéd-bemutatót tartanak, a kisebbek pedig kipróbálhatják a kőbaltacsiszolást, a kagylóékszer-készítést, de társasjátékokkal és dramatikus mesejátékokkal is múlathatják az időt. A Vármegyeházán rajzverseny és kézműves foglalkozások kötik le a gyermekeket, a felnőttek pedig díszmagyarban fényképezkedhetnek. Az Irodalom Házában Mészöly Miklós és Polcz Alaine fotóit böngészhetik az irodalomkedvelők. Dombóváron kerékpáros múzeumlátogatást, Bonyhádon reneszánsz koncertet, az ozorai várban fáklyás idegenvezetést szerveznek szombaton.

A szolnoki Damjanich múzeumban a tisztálkodás XX. századi falusi szokásait bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekkel várják az érdeklődőket, a Szolnoki Galériában pedig a megyei karnagyok kamarakórusa ad reneszánsz hangversenyt, miközben a zenerajongók az ott látható Szőnyi-kiállítás festményeit is megcsodálhatják. A Szolnoki Tájházban csillagász vezetésével az égboltot kutathatják távcsővel az érdeklődők.

A tatai Esterházy-kastély emeleti nagytermét erre az alkalomra mozivá alakítják és levetítik a városban forgatott Tóparti Látomás című filmet, Tolnai Klári és Jávor Pál főszereplésével.
Vas megyében is számos izgalmas programot kínálnak szombaton, a Múzeumok éjszakáján: Szombathelyen csillagtúrára, métázásra és Szent Iván-éji óriásmáglya-gyújtásra, Körmenden reneszánsz vigasságra várják a közönséget, Kőszegen a Tábornokházban a "tüzes" mesterségek, a Patikamúzeumban pedig a boszorkányok kerülnek a középpontba.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban szombaton nyitják meg a Veszprém megye egyházi élete a középkorban című kiállítást, de bemutatkozik a székesfehérvári I. András Király Lovagrend is, lesz hangverseny, majd Boszorkányok a múzeumban címmel műsort adnak elő az intézmény munkatársai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását