2024. április 25. - Márk

Szakmai okok miatt megy az igazgató

Nem személyes konfliktus, hanem szakmai okok miatt távozik a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója, Méhes Márton, akinek utódlásáról hamarosan döntés születik - mondta az EKF főigazgatója hétfőn a baranyai megyeszékhelyen, sajt
2007. november 26. hétfő 17:29 - Hírextra

"A művészeti vezető döntése meglepett, de azt Tasnádi Péter polgármester és én is tudomásul vettük" - kommentálta Méhes Márton pénteken bejelentett távozását Mészáros András.

Indoklása szerint az igazgatóval fél év és sok vita után éppen a napokban egyeztek meg egy új együttműködési formában. Ennek Méhes Márton nem örült, de elfogadta. A főigazgató biztosította, hogy megfelelő "láthatást" kap a projekt szervezése és lebonyolítása során, megmarad az a fajta szakmaisága, amelyre igényt tartott.

"A koncepcióm arról szól, hogy a különböző területeken dolgozó kollégáim, vezetőtársaim egyformán felelősek az EKF-program sikeréért, így semmi okot nem láttam arra, hogy egyiknek, vagy másiknak kiemelt szerepe legyen" - mondta Mészáros András.

Méhes Márton azzal indokolta lemondását, hogy a pécsi közgyűlés csökkentette döntési jogkörét, egyes feladatait pedig a főigazgató saját hatáskörébe vonta. Így nem látta biztosítottnak azokat a működési kereteket, amelyek lehetővé tennék feladata felelősségteljes, az eredeti céloknak megfelelő, magas színvonalú ellátását.

A főigazgató csúsztatásnak nevezte Méhes nyilatkozatának azon részét, miszerint Mészáros András elvonta volna a művészeti igazgató döntési kompetenciáját.

A közgyűlés által elfogadott szabályzatban annyi a változás, hogy amíg korábban a programokra fordítható összeg negyven százalékos minisztériumi és hatvan százalékos önkormányzati részét egy egységként kezelték, az utóbbi erről levált - mondta.

Hozzáfűzte: a döntés értelmében a művészeti igazgató felelős a művészeti programok előkészítéséért és előterjesztéséért. A pénzek kiosztásának formáját pedig a kulturális bizottság határozza meg, nem a főigazgató.

Mészáros András szólt arról, hogy közte és Méhes Márton között az valóban konfliktust okozott, hogy a művészeti igazgató rendre figyelmen kívül hagyta a főigazgatói utasításokat és az EKF ügyeiről az ő megkerülésével nyilatkozott a sajtónak.

"Nem tartható a kettős hatalomgyakorlás sem. Vagyis az, hogy egy cégnél a főigazgatón kívül valaki valamilyen kötelezettséget vállal a cég nevében, s erről a főigazgató akkor értesül, amikor azt a követelést megpróbálják behajtani" - jegyezte meg.

Méhes Márton utódlásával kapcsolatban azt közölte: hamarosan meg fogják oldani, ahogy tették azt az építész igazgató távozását követően is. Arról, hogy ez milyen formában történik, egy, több személy, vagy szakértői testület veszi át a igazgató feladatait, nem kívánt beszélni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntésnél a szakmaiságot és a folytonosságot tartják szem előtt.

A főigazgató hangsúlyozta: az esetnek nem örül. Azért sem, mert Méhes Márton nem sokkal azután állt fel, hogy a város delegációja a napokban jól szerepelt Brüsszelben, az EKF-program előkészületeit vizsgáló monitoring bizottság előtt.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a művészeti igazgató távozása azonban nem botrány, hanem egy esemény az EKF életében. "A kormány nem tud és nem is akar beavatkozni a programba, semmi olyan nem merült fel, ami miatt ezt kellene tennie".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását