2024. április 18. - Andrea, Ilma

Elhunyt Les Paul világhírű gitáros

Elhunyt Les Paul világhírű gitáros, az elektronikus gitárok tervezésének úttörője. A legendás művészt 94 éves korában egy New York állambeli kórházban csütörtökön érte a halál; tüdőgyulladásban szenvedett.
2009. augusztus 13. csütörtök 21:29 - HírExtra
Ügyvédje, Michael Braunstein beszámolója szerint a zenész a White Plains-i kórházban halt meg, az utóbbi két hónapban többször kórházba kellett szállítani, és számos betegséggel küszködött. "94 évesen nehéz ennyi dologgal megküzdeni. "Ő egy történelmi személyiség. Egyértelmű, hogy nyomot hagyott ezen a világon és nagyon-nagyon sok barátja volt" - tette hozzá az ügyvéd.

Les Paul Wisconsin államban, Waukeshában jött világra 1915. június 9-én
Lester Williams Polfus néven. Gyermekkorától gitározott, és kipróbált más hangszereket is. Tizenévesen lett hivatásos zenész, a harmincas évektől rádióműsorokban szerepelt. Hillbilly együttesekkel, jazzbandákkal játszott, mielőtt 1936-ban megalakította saját trióját, amellyel New Yorkban lépett fel. Kísérte az akkor már világsztár Bing Crosbyt is, majd később Nat King Cole-t, akit bálványozott.

A második világháború idején katonáskodott, leszerelése után a nyugati partra sodorta az élet. Az NBC Los Angeles-i stúdiójának lett a zenésze.

Nemcsak a zene, a játék érdekelte, hanem maga a hangszer, az elektronika is. Fiatal korától bütykölt, szerelt, fejlesztette hangszerét. Egyszer a negyvenes években csaknem halálos baleset érte, s amikor a kórházban feküdt, gitártervrajzokat készített, és terveit elküldte a Gibson hangszergyárnak. A gyár, ha nem is azonnal, de megvette a terveket, és az elkészült hangszert Les Paul gitárként hozta forgalomba az ötvenes években.

A rock and roll-zenészek tucatjai mellett a hatvanas évek nagy rockgitármágusai közül az ő gitárján játszott többek között Eric Clapton, Jeff Beck és Jimmy Page, a jazz mesterei közül pedig Al DiMeola és George Benson is.

Saját stúdiót is épített, és ott kikísérletezte a többsávos felvételi technikát, amely már első dalainak - köztük a Nola és a Brazil címűnek - különleges hangzást biztosított.
Az ötvenes években feleségével, Mary Ford (eredeti nevén Coleen Summer) countryénekesnővel együtt aratott óriási sikert. Legendás felvételeinek tucatjai közül is kiemelkedett és listavezető lett a How High The Moon és a Vaya Con Dios, de emlékezetes siker volt a Mockin Bird Hill és a The Sunrise is. A Capitol, CBS és az RCA lemezkiadó készített velük felvételeket.

A hatvanas évek elején Les Paul belefáradt az üzletbe, a koncertezésbe, a felvételek készítésébe, és visszavonult. Idejének jó részét a gitárok fejlesztésére fordította. A stúdióba csak a hetvenes évek végén tért vissza, de csak két - igaz, nagyszerű - lemezt készített "Gitár Úrral", Chet Atkinsszel, majd ismét félrevonult.

A kilencvenes években újra aktivizálta magát, bár beteg bal keze - és magas kora - miatt technikája már nem lehetett a régi. Les Paul hét évtized alatt mintegy hetven lemezt "termelt". Zenéje nem mozgatott meg milliókat, lemezei nem hemzsegtek a különböző listákon. A szakma mindenesetre etalonként tisztelte az öreget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását