2024. április 26. - Ervin

Kutyául tanulni

A kutyatartás olyan, mint a foci: mindenki úgy véli ért hozzá, de amikor nem fogad szót a négylábú gazdájának derül csak ki, mennyi mindent nem tud az ember hűséges társáról - hangzott el hétfőn a Tanuljunk kutyául! című DVD bemutatóján.
2007. november 26. hétfő 16:30 - Hírextra

A film ötletgazdája, rendezője és operatőre Dénes Gábor, akit keverék kutyája ébresztett rá, hogy nem tud "kutyául". Az a tény pedig, hogy Magyarországon történik a legtöbb a kutyatámadás arra hívta fel a figyelmét: a magyarok többsége nem ismeri ezt a "nyelvet". Meg kellene tehát tanítani.

Ebben nyújt segítséget a film, amely elmagyarázza például a dominancia, vagy a vizelettel jelölés szerepét, de olyan gyakorlati tudnivalókat is bemutat, miként tanítható meg a kutya arra, hogy leüljön, lefeküdjön, felálljon vagy helyben maradjon. Kitér továbbá a kutya és gyermek kapcsolatára, a rövidpóráz, vagyis a kikötözés veszélyeire, a biztonságos szállításra és a lakásban tartásra is. Egy fejezet erejéig azt is bemutatja, milyen a világ kutyaszemmel.

A film szakértője Vasteleky-Einbeck Péter kinológus, aki felfedte a tanítás lényegét: a kutyával el kell hitetni, hogy ami a gazdájának jó, az neki még jobb. A szakember szerint egyébként a nőstény kutyák könnyebben kezelhetők, mert szelídebbek, jobban meg akarnak felelni, mint a kan kutyák, "akik" néha csibészkednek, szót fogadnak ugyan, de törekednek a saját önállóságuk érvényre juttatására is.

Persze ez csak általános megállapítás, s ez kutyánként változhat.

A bemutatón három vakvezető labrador és nevelője mutatta be milyen az, ha egy kutya minden esetben szót fogad gazdájának. A kutyák zárt térben, színpadon, több idegen ember előtt hajtották végre a "leül!", "fekszik!", "helyén marad!" parancsokat, miközben egy kamera lámpája követte minden mozdulatukat. Egy "hasvezérelt" - csak jutalomfalatért cserébe teljesítő - csivava a "kér!", "ugrik!" vezényszavakra pontosan végrehajtotta a feladatokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását