2024. április 19. - Emma

A védő mágneses erő

Az űreszközök visszatérésekor bekövetkezhető sérülések megelőzésére dolgozták ki európai szakemberek az ASTRIUM védelmi rendszert.
2009. december 9. szerda 10:12 - HírExtra
A fejlesztés hátterében az áll, hogy hamarosan kiszolgálnak a 350 kilométer magasan keringő ISS nemzetközi űrállomásra személyzetet és ellátmányt szállító, visszasikló űrrepülőgépek. 2012-től már csak orosz - majd amerikai, esetleg távol-keleti - űrhajók viszik-hozzák a váltószemélyzetet és a terheket.

Az űrhajókat a visszatérés során az aljukról leolvadó hőnyelő pajzs óvja meg a súrlódási hőtől, amikor behatolnak a sűrűbb légkörbe. Csakhogy a most már tömegével kószáló űrhulladékok külön veszélyforrást jelentenek a számukra. Akár katasztrófa is lehet abból, ha az űrhajó véletlenül összeütközik egy kóbor darabbal.

A www.popsci.com honlap szerint ezt hivatott elhárítani az ASTRIUM, amelynek lényege, hogy egy, az űrhajó tartozékát képező nagy erejű mágneses tekerccsel mágneses erőteret létesítenek, és azt speciális irányító berendezéssel az űreszköz elé sugározzák. A fejlesztők úgy vélik, az erőtér képes arra, hogy időben "félrelökje" az űrben keringő veszélyes akadályokat, például egy nagyobb csavart vagy egy kinnfelejtett kamerát.

A számítások igazolására most elkészítettek egy kísérleti erőtérsugárzó tekercset. Azt tervezik, hogy egy orosz tengeralattjáróról indítandó VOLNA rakétával juttatják fel az űrbe, majd vezetik vissza a légtérbe. Egy másik rakétával pedig repeszdarabokat lőnek fel az ASTRIUM útjába. A kísérleti indításra még az idén szeretnének sort keríteni.

A NASA egyidejűleg másféle védőpajzzsal kísérletezik. Jeremy Hailsuely NASA-mérnök tervei szerint a védelmi rendszert felfújható párna alkotná, amelyet akkor töltenének fel gázzal, ha a visszatérő űrhajó a radarmérések szerint űrhulladékos zónán keresztül lenne kénytelen leereszkedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását