2024. április 19. - Emma

Borok és pálinkák

A magyar borok és a pálinkák nyerjék vissza méltó helyüket a kulturált italfogyasztók körében, határon innen és túl - ez a fő célja annak az együttműködési megállapításának, amelyet a Pannon Bormíves Céh Egyesület és a Pálinka Céh Egyesület képviselői írt
2007. november 26. hétfő 11:32 - Hírextra
A szerződés aláírásának helyszínéül nem véletlenül esett a választás a bencés monostorra: a Pannon Bormíves Céh Egyesület évek óta itt tartja ünnepi közgyűlését és kér áldást az új termésből készült borokra az apátság altemplomában.

A szőlőtermesztés a pannonhalmi bencés rendházban is évszázados hagyományokkal bír: a dolgos szerzetesek Krisztus evangéliumát kívánták megvalósítani az "ora et labora", azaz "imádkozzál és dolgozzál" elv szellemében - olvasható a céh közleményében.

Ezt az eszmét a szőlősgazdák és a pálinkatermesztők egyaránt magukénak érzik, hiszen mindkettő előállításához elengedhetetlen a jó termés, a kiváló minőségű gyümölcs.

"A bor és a pálinka kezet fogott egymással" - mondta az együttműködés aláírásakor Hortobágyi T. Cirill perjel, a pannonhalmi főapát gazdasági helyettese.

A Pannon Bormíves Céh nonprofit egyesület céljaihoz hasonlóan a pálinkakészítők is a tradíciók ápolását, a kiváló minőséget és a kulturált italfogyasztást tűzték zászlajukra.

A minőségi termékekért küzdő pálinkafőző manufaktúrák ráébredtek arra, hogy a borászokhoz hasonlóan szervezetbe tömörülve tudják leginkább érvényesíteni érdekeiket, ezért hozták létre a Pálinka Céhet, ugyancsak nonprofit egyesületként, kapcsolódva a közelmúltban lezajlott pannonhalmi, Szent Márton napi ünnepi eseménysorozathoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását