2024. április 19. - Emma

Nosztalgiázzunk a villamoson!

A Nagykörúton szombaton, a 2-es villamos vonalán pedig vasárnap nosztalgia villamosok szállítják az érdeklődő utasokat. A pesti villamosközlekedés indulásának 120. évfordulójának programjai egy hete kezdődtek.
2007. november 24. szombat 16:10 - Hírextra

November 24-én a Nyugati pályaudvar parkolójában szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. Délután pedig színház-nosztalgia járatra lehet felszállni, mely bemutatja a századfordulós Budapest hangulatát.

A nosztalgia járatokon három, november 25-én két vonaljegy áráért lehet utazni.

1887. november 28-án, alig hét évvel a világ első villamosjárata után indult meg a pesti villamos. Az első szakasz a Nyugati pályaudvar és a Király utca között volt a Körúton. A szerelvények legnagyobb megengedett sebessége 10 kilométer/óra volt.

A Fővárosi Közmunkatanács nem engedélyezte a felsővezetéket, azzal a kifogással, hogy rombolja a városképet. Így a Siemens- Halske cég egy újdonságnak számító alsóvezetékes rendszert dolgozott ki. Az 1910-es évekre már az egész fővárost a villamosvonalak teljes hálózata és több mint 1000 szerelvény segítette a közlekedésben.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását