2024. április 29. - Péter

Egyre több a milliárdos

Egyre bővül Svájcban a milliárdosok klubja. Ezen a svájci frankban számolt milliárdosokat kell érteni (ami magyar forintban százötvennyolc-milliárdost jelent). A Bilan című svájci gazdasági hetilap szerint immár 129 a svájci milliárdosok száma, együttesen
2007. november 24. szombat 14:31 - Hírextra

Tavaly a svájci milliárdosok klubjának még 118 tagja volt. Hozzájuk véve a több száz milliós vagyonnal rendelkezőket is, a 300 leggazdagabb svájci ma 625 milliárd svájci frankot "ér", 47 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt - ami egyébként 25 százalékkal több, mint a svájci GDP.

A listát idén is a Svájcban élő svéd Ingvar Kamprad vezeti: az IKEA bútoráruház-birodalom alapítójának vagyona 35-36 milliárd frank közötti tehető - és 10 százalékkal nőtt az elmúlt évben is, amivel Kamprad a világ leggazdagabb emberei között a negyedik helyre küzdötte fel magát.
Továbbra is a második helyen található a svájci Oeri és Hoffmann család, amely a Roche gyógyszergyár tulajdonosa - annak ellenére, hogy tőzsdei veszteségek következtében vagyonuk 2 milliárd svájci frankkal (316 milliárd forinttal) apadt tavaly óta.

Azt, hogy a megújuló energiába érdemes befektetni, a Kampradhoz hasonlóan szintén svájci illetőségű holland Brenninkmeijer dinasztia (a C&A áruházlánc tulajdonosa) bizonyítja: ezek az invesztíciók olyan jól jövedelmeztek, hogy segítségükkel a család a harmadik helyre került a gazdagok svájci listáján, letaszítva a dobogóról Viktor Vekszelberg orosz alumíniummágnást.
Svájc leggazdagabb asszonya Charlene de Carvalho-Heineken, ő 7 milliárdot halmozott fel sörbirodalma - sörgyárak, sörfőzdék, sörözők - révén. Esete mégis inkább kivétel: a milliárdosklub tagjai között csak 24 nő akad, és együttes vagyonuk is csak 34 milliárd - kevesebb, mint a listavezető svédé.

A százmilliomosok közé tört be a görög származású, Genfben élő francia énekesnő, Nana Mouskouri: az ő vagyona 100 és 200 millió svájci frank között mozog. Az AFP által ismertetett 300-as (milliárdos-százmilliós) listán nem kevesebb mint 29 francia szerepel, összesen 50 milliárddal: köztük a Peugeot-család az "éllovas" - az autós dinasztia vagyonát 7-8 milliárd svájci frankra teszik. S ha klub, legyen klub: a francia tagok jórésze... teniszbajnok.

Ami a kantonok közötti "milliárdosversenyt" illeti, messze Genf az első, 35 szupergazdaggal: a zürichi kantonnak be kell érnie 19-cel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását