2024. április 26. - Ervin

Népszavazási kérdések hitelesítése

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke nem tartja indokoltnak a testület soron kívüli ülésének összehívását. Szigeti Péter ezt azután közölte, hogy a Fidesz és a KDNP elnöke azt kérte: hétfőre hívja össze az ülést, mert tudomásuk szerint az egyik k
2007. november 23. péntek 18:06 - Hírextra

Az OVB elnöke a kérést arra hivatkozva utasította el pénteken, hogy meg kell várnia a "hivatalos jogi aktust, az értesítést az aláírás-ellenőrzési munka befejeződéséről és eredményéről".
Mint írta, a hivatalos értesítést követően kell megszerveznie a testület határozatképességét biztosító ülést, amit "természetesen haladéktalanul" meg is fog tenni.

Szigeti Péter válaszlevelében kitért arra is: egyetért Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal abban, hogy "valóban nem szerencsés", hogy egy év nem volt elegendő "népszavazási kezdeményezésük megvalósulásához". Megjegyezte ugyanakkor: azzal már nem ért egyet, hogy ezért minden eljáró szervet felelősség terhelne.

Az OVB is eljáró szerv, és egyetlen alkalommal sem lépte túl a rendelkezésére álló törvényes határidőt, sőt, több esetben is azon belül hozta meg döntéseit - hangoztatta a testület elnöke.

A két pártvezető még csütörtökön írta meg a soron kívüli ülést szorgalmazó levelet Szigeti Péternek. Álláspontjuk szerint a testület már hétfőn megállapíthatná az ellenőrzési eljárás eredményét a kórházi napidíj kérdésében.

Arra hivatkoztak, hogy az aláírások ellenőrzési folyamatát figyelemmel követő delegáltjuk szerint az említett kérdésben az aláírások ellenőrzése befejeződött, illetve legkésőbb e héten befejeződik.
Orbán Viktor és Semjén Zsolt szerint az OVB mielőbbi döntésére azért lenne szükség, hogy az országgyűlés még az őszi ülésszak alatt határozhasson a népszavazás elrendelésének ügyében.

Az Országos Választási Iroda vezetője pénteken az MTI-nek elmondta: még nem fejeződött be a népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírások hitelesítése. Rytkó Emília azt közölte, hogy a folyamat a törvényben előírt rendnek megfelelően zajlik.

Mint mondta, a hivatal azonnal jelentést tesz az OVB-nek, amint végez az aláírások ellenőrzésével.
A Fidesz és a KDNP OVB-be delegált tagjai egyetértenek a két pártelnök kezdeményezésével, hogy Szigeti Péter soron kívül hívja össze hétfőre az OVB-t; erről Bordás Vilmos, a Fidesz és Vejkey Imre, a KDNP delegáltja tájékoztatta pénteken közleményben az MTI-t. A két delegált az is javasolta, hogy Szigeti Péter az OVB döntéséhez szükséges dokumentációt haladéktalanul kérje be az Országos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását