2024. április 29. - Péter

Kazah-magyar csúcs

A két ország kapcsolatainak szorosabbá tételét hangsúlyozta Sólyom László magyar államfő és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök a pénteki megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatón.
2007. november 23. péntek 15:43 - Hírextra
Magyarország stratégiai partnernek tekinti Kazahsztánt - jelentette ki Sólyom László. Hozzátette: áttekintették azokat a területeket, amelyeken a két ország jobban együtt tudna működni. Példaként említette az energetikát, a mezőgazdaságot, a környezetvédelmet, valamint a tudomány és az oktatás területét.

A magyar államfő felhívta a figyelmet arra, hogy Kazahsztán Közép-Ázsia leggyorsabban fejlődő országa, amelynek óriási ásványianyag-készletei vannak. Emiatt máris a világpolitika és a világgazdaság jelentős tényezője. Megértjük, hogy szeretné, ha a világ nemcsak egy óriási nyersanyagforrásként tekintene az országra, hanem minden tekintetben bevonná a legmodernebb gazdaság és technika körforgásába - fogalmazott.

Sólyom László elmondta: Kazahsztánban várják a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, és lehetőség van vegyes vállalatok alakítására is.

Nurszultan Nazarbajev hangsúlyozta: rendkívüli jelentőséget tulajdonít annak, hogy ilyen baráti viszony van a két ország között, különös tekintettel Magyarország Európában elfoglalt geopolitikai szerepére.

Magyarország sikeresen birkózik meg a nehézségeivel, stabil a gazdasága és stabil helyet foglal el az Európai Unió országai között - vélekedett.

A kazah elnök az együttműködési lehetőségek közé sorolta a sport, az idegenforgalom, az ipar és az infrastruktúra-fejlesztés területét is, valamint külön kiemelte az energetikát.
Tájékoztatása szerint Sólyom Lászlóval megállapodtak abban, hogy aktívabbá teszik a kormányközi bizottság munkáját.

Nurszultan Nazarbajev köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja Kazahsztán jövő évi EBESZ-elnökségét és támogatta azt is, hogy belépjenek a WTO-ba.

Sólyom László a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta a kazah elnöknek.
A Sándor Palotában a két ország külügyminisztere aláírta a két tárca közötti együttműködési szándéknyilatkozatot, valamint szentesítették a magyar és a kazah kormány gazdasági együttműködésről szóló megállapodását.

Nurszultan Nazarbajev, a Kazah Köztársaság elnöke, Sólyom László magyar államfő meghívására érkezett Magyarországra.

A kazah államfő kíséretében van a külügyminiszter, a gazdasági és költségvetés-tervezési miniszter, illetve az ipari és kereskedelmi miniszter.

Az elnöknek ez az első hivatalos látogatása Magyarországon, de másodszor jár Budapesten,mert 1994-ben részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet csúcstalálkozóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását