2024. április 25. - Márk

Javaslat a hamisítás ellen

Hamisítás elleni nemzeti testület (HENT) létrehozására tett javaslatot Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke és Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2007. november 23. péntek 22:19 - Hírextra

"A szellemi tulajdonjogok megsértésének hazai aránya határozott lépéseket, következetes és összehangolt intézkedéseket sürget a jogérvényesítés területén a hamisítási tevékenységgel szemben" - indokolták a kezdeményezést a közleményben.

A HENT a kormány javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületeként működne. Elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszter, elnökhelyettese a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke lenne.
Az új testület lenne hivatott előmozdítani az állami szervek és a társadalmi, gazdasági érdekképviseleti szervezetek közötti együttműködést a szellemi tulajdon védelme területén. Célzott lépéseket tenne a jogsértések ellen, s tevékenyen venne részt a hamisítás elleni nemzeti stratégia kidolgozásában.

"Az eredményes jogérvényesítés a kulturális ipar megerősödését és a kulturális sokféleség megőrzését is magával hozza" - áll a közleményben.

A jogsértések által a leginkább érintett tizenöt ágazat között említik a zeneipart, a filmipart, a videogyártást, a szoftveripart és a könyvkiadást.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az Európai Unióban a hamisított áruk aránya a szoftveriparban 39 százalék, a filmiparban 16 százalék, a zeneiparban és a videogyártás területén 15-15 százalék volt az ezredfordulón.

Mint az összegzésben olvasható, az egyesült államokbeli szerzői jogi érdekképviseleti szervezet, az International Intellectual Property Alliance (IIPA) adatai szerint a szerzői jogok megsértése Magyarországon a szoftver-, a film-, a lemezipar és a könyvkiadás területén a leginkább jellemző.
A 2006. évi jelentés szerint a magyar üzletiszoftver-piac 42 százalékát, a szórakoztatószoftver-piac 40 százalékát, a lemezpiac 35 százalékát kalóztermékek tették ki. A jelentés a filmpiacról nem tartalmazott tavalyi adatot; 2005-ben a kalózfilmek aránya 73 százalék volt - közölte a Magyar Szabadalmi Hivatal.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) adatai szerint a filmipar tavaly 6 milliárd forint bevételtől esett el a kalóztevékenység miatt, ez a nettó forgalom 20 százalékát teszi ki. A közlemény szerint az egy főre vetített "veszteséglistán" Magyarország - Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia után - a negyedik helyet foglalta el.

A jogvédő szervezetek azt állapították meg, hogy Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, tíz DVD-ből hét nem eredeti. Becslésük szerint a szerzői jog megsértése miatt az érintett iparágakban évente nagyságrendileg 100 milliárd forint kár éri az országot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását