2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vándorkiállítás a vasútról

A 150 éves Tiszavidéki Vasútnak állított emléket a Közlekedési Múzeum; a vándorkiállításra szánt tárlat elsőként hétfőn Szolnokon nyílt meg két helyszínen, a MÁV művelődési házában és a vasútállomás utascsarnokában.
2008. február 11. hétfő 15:47 - Hírextra

A kiállításon a Tiszavidéki Vasút állomásépületeit, hídjait, mozdonyait, vasúti kocsijait és egyéb dokumentumait nagyrészt 1860-ban készült fotográfiákon és metszeteken tekinthetik meg a látogatók. A Közlekedési Múzeum világhírű, 1:5 méretarányú vasúti modellgyűjteményéből a Pest nevű gőzmozdony kicsinyített mása látható két vasúti teherkocsival és egy hóekével együtt.

A tárlaton bemutatják egyebek mellett az átépített szolnoki vasúti híd 1:20 méretarányú, 5 méter hosszú modelljét. A tárgyak közül kiemelkedik a Tiszavidéki Vasút udvari kocsijának két fotelből és asztalból álló bútoregyüttese, amelyet nemrég restauráltak.

A tárlat a Tisza-parti városban április 18-ig tekinthető meg. A vándorkiállítás további tervezett helyszínei 2008-ban Püspökladány, Kisújszállás, Nagyvárad, Békéscsaba. Jövőre Nyíregyházán, Miskolcon, míg 2010-ben Kassán láthatják a vasúttörténet iránt érdeklődők az összeállítást.

A Tiszavidéki Vasút 1857. november 25-én nyitotta meg Szolnok-Debrecen közötti 121 kilométer hosszú fővonalát. A gróf Andrássy György vezetésével megalakult vasúttársaság végül 604 kilométer hosszú vasúthálózatot épített ki az Alföldön.

A Tiszavidéki Vasút romantikus stílusban építette állomásépületeit, ezekből sok fennmaradt napjainkra, gőzmozdonyai a vasút jelképei voltak. A Tiszavidéki Vasutat 1880-ban államosították és vonalai a MÁV alföldi vasúthálózatának gerincét képezik a mai napig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását