2024. április 27. - Zita

Vécéforradalom Szöulban

A megfelelő vécék hiánya évente 1,8 millió áldozatot követel, a meghaltak kilencven százaléka öt éven aluli gyermek: a sokkoló adat miatt tűzte a lobogójára a Toalett Világszövetség (WTA) csütörtökön Szöulban megnyílt kétnapos alakuló konferenciája a "véc
2007. november 22. csütörtök 13:20 - Hírextra
A kormánydelegáltak tucatjai és ENSZ-meghívottak jelenlétében celebrált vécécsésze-ütőskoncert után felszólaló előadók egyöntetűen hangsúlyozták, milyen égetően sürgős az egészséges mellékhelyiség biztosítása annak a mintegy 2,6 milliárd embernek, akik ma még nem részesülnek a civilizáció ezen áldásából.

Az a 10 milliárd dollár (közel 1700 milliárd forint), amit az európaiak egy év alatt elfagyiznak, illetve ami nagyjából a világ évi fegyverkezési kiadásainak egy százaléka, elegendő lenne arra, hogy az életveszélyes fertőzések elkerülésére alkalmas, egészséges fürdőszobákkal, mellékhelyiségekkel lássák el a világ elmaradott térségeit.

"A higiénia javításával emberek életét lehet megmenteni" - vonta le az egyszerű, de súlyos tanulságot az UNICEF egyik vezetője videóüzenetében.

A meghirdetett vécéforradalom ugyanakkor nemcsak az egészséges élethez való jog kivívását tűzte ki céljául: a WTA szeretné, ha az illemhelyeket az emberek olyan kulturális térként is elfogadnák, amely a relaxáció és meditáció színhelye.

"A vécéforradalom reményt és örömöt ad az emberiségnek" - állította a dél-koreaiak képviseletében Szim Jae-duk parlamenti képviselő, akit "Mr. Toiletnek" neveznek, mert polgármesterként nyilvános vécékkel látta el a 2002-es labdarúgó világkupa idején Szuvont, és illemhelyet formázó házat építtetett szülővárosában. Egyébként a delegáltak csütörtökön titkos szavazással őt választották meg a szervezet első elnökének.

A dél-koreai vezetés nagy hangsúlyt fektet az ország "toalettkultúrájának" emelésére, különös tekintettel arra, hogy szívesen rendez nemzetközi eseményeket. A szöuli világkonferencián kiállítást rendeztek díjnyertes - fényárban úszó és szobanövényekben dúskáló, hajót utánzó, vagy dél-koreai hadihajókon használatos - illemhelyek fotóiból. Egy "játszósarokban" a látogatók székletformájú íróasztaldíszeket vagy hütőmágneseket formázhatnak gyurmából.

Az ENSZ 2008-at a higiénia évévé nyilvánította, és felszólította a világ kormányait, hogy tegyenek meg mindent a higiénia és az ahhoz szükséges berendezések biztosítására, elsősorban a fejlődő országokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását