2024. április 29. - Péter

Az intézmények digitális fejlesztése megindulhat

Napokon belül megjelenik az Intelligens Iskola programról szóló felhívás, az intézmények digitális fejlesztésére január 1-től lehet majd jelentkezni - közölte Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár a témában csütörtökön kezdődött szakmai konferenci
2007. november 22. csütörtök 13:24 - Hírextra
A program célja, hogy olyan tantermi csomagokhoz jussanak az iskolák, amelyekkel az internet az intézmények bármely tantermében elérhetővé válik. A csomagok számítógépből, projektorból és interaktív táblából állnak majd - mondta el Magyar Bálint.

Hozzátette: ezekkel az eszközökkel 2009-ig a tantermek minimálisan negyven százalékát kívánják felszerelni, s e célra most összesen 34 milliárd forint áll rendelkezésre.

A programhoz igazodva bővíteni tervezik a tanártovábbképzést is. Az államtitkár "jó néhány év múlva" akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a tanári alkalmazás feltétele legyen az informatika alapszintű ismerete.

A továbbképzéseket szeretnék összekötni tanári laptopprogrammal is, s az oktatói gárda legalább felét felszerelnék ilyen hordozható számítógépekkel.

Magyar Bálint úgy számolt, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben összesen mintegy 400 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közoktatás és a szakképzés támogatására, ebből az összegből 40-50 milliárdot lehet a digitális írásbeliség elterjesztésére, informatikai fejlesztésekre fordítani.

Az államtitkár szerint a digitális írásbeliség elterjedésének elsősorban nem anyagi, hanem inkább kulturális gátjai vannak.

A kormánypárti politikus a digitális írásbeliség elterjesztését célzó programot párhuzamba állította az egykor, az analfabétizmus felszámolásáért indított kampányokkal.

A jelenlegi oktatási rendszer szerinte olyan lakáshoz hasonlítható, ahová folyamatosan hordják be a bútorokat, de semmit sem visznek ki belőle, így gyakorlatilag lakhatatlan. Magyar Bálint úgy vélte: az oktatás és a pedagógia csendes forradalmára van szükség.

Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója arról beszélt, hogy a digitális és interaktív eszközök kitágítják az iskola határait. A jövő iskolájától - mint mondta - azt várja, hogy olyan kompetenciák alakulnak ki, amelyek a folyamatos újratanulást teszik lehetővé, hiszen befejezett tudás nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását