2024. április 29. - Péter

Exkluzív interjú Dömével - HANGOSHÍR!

A magyar labdarúgó-válogatott nem játszott rosszul, mégis vereséget szenvedett a címvédő görögök ellen az utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén, így a hatodik helyen végzett a hétcsapatos csoportban. A vereség ellenére Várhidi Péter szövetségi kapitány úgy n
2007. november 22. csütörtök 14:54 - Hírextra
A Pont FM SportPont munkatársa, a mérkőzés után Détári Lajossal beszélgetett. Nem véletlenül.

Détári Lajos, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége az Aszfaltútépítőkben kezdte pályafutását. Majd a Budapest Honvéd színeiben mutatkozott be az élvonalban és a válogatottban is. 1987 nyarán korengedménnyel az akkor még NSZK-beli Eintracht Frankfurthoz szerződött, és ott hiába nyert Német Kupát, a következő felkészülést már a görög Olympiakosz Pireusznál kezdte el.

Újabb két év múlva már Olasz-országban futballozott, és bár a Juventusnál is felmerült a neve, csak a gyengébb Bolognába és Anconába tudott elszerződni. Miután utóbbi csapat búcsúzott a Serie A-tól, Détári rövid időre hazatért a Ferencvároshoz, majd még 1993 őszén Genoába szerződött. Pályafutása utolsó csapatai a svájci Neuchatel, az osztrák St. Pölten, valamint az akkor még élvonalbeli BVSC voltak.

Détári edzői pályafutását a nagyváradi FC Bihorban kezdte, majd Csepelen és Kispesten is dolgozott. Egy rövid szlovákiai és vietnami kitérő után a Haladásnál és a Nyíregyházánál tevékenykedett, az idei szezont a görög másodosztályú Panszerraikosznál kezdte el, ám miután összetűzött az elnökkel, távoznia kellett.

Játékosként 164 meccsen 81 gólt lőtt a magyar élvonalban, a válogatottban 1984 és 1994 között 61 találkozón 13 találatot jegyzett. Részt vett az 1986-os világbajnokságon.

Pont FM: Jöhetnek Európa bajnokok Görögországból, de úgy látom a legnépszerűbb még mindig te vagy a görög újságírók körében.

Igen, játszottam két évet Görögországban, és úgy érzem, amikor én odakerültem akkor kezdődött el a görög futball megújulása. Úgy látszik a szurkolók nem felejtették el, hogy abban én is tudtam segíteni. Jól éreztem magam ott.

Pont FM: Akkor itt jó néhány Európa bajnok neked labdát szedett annak idején, vagy a te játékodat csodálta gyerekként.

Igen, ez a korosztály figyelemmel kísérte, hogy kik voltak az elődök. Megmondom őszintén irigylem őket, hogy ilyen jó az ő futballjuk. Ha belegondolunk abba, hogy 1984-85-ben a Törökország-Magyarország 0-6, 1987-ben Magyarország-Görögország 3-0 volt és most hol vannak ők, és hol vagyunk mi.

Pont FM: Hol vagyunk? Ez a meccs azt mutatta, hogy nem vagyunk annyira messze egymástól. Rossz játékkal is el tudta vinni a 3 pontot.

Én nem mondanám, hogy rossz játékkal, inkább rutinos játékkal, ami a mi válogatottunkból hiányzik. 1-0 után kicsit erőltetni kellett volna, hogy rúgjuk meg a másodikat, ez talán még hiányzik. Úgy gondolom, ebben a válogatottban sok lehetőség van, hagyni kell őket dolgozni. Kellene nekünk is egy ilyen öt vagy tíz éves tervet készíteni, ahogy a görögök, vagy a törökök csinálták.

Eb-selejtező, C csoport:
Magyarország-Görögország 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 32 300 néző. vezette: Styles (angol)
Gól: Buzsáky (8.), ill. Vanczák (22., öngól), Baszinasz (56., 11-esből)
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vaskó, Juhász R., Vanczák - Vass, Tőzsér (Leandro, 85.) - Buzsáky, Hajnal (Filkor, 76.), Halmosi (Feczesin, 81.) - Priskin. Szövetségi kapitány: Várhidi Péter.
Görögország: Halkiasz (Nikopolidisz, 46.) - Patszacoglu, Kirjakosz, Vintra, Kapszisz - Baszinasz, Karagunisz, Kacuranisz, Ciolisz (Szamarasz, 46.) - Gekasz (Amanatidisz, 82.), Szalpigidisz. Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel.

Keret

A csoport végeredménye

1. Görögország 31 pont
2. Törökország 24
3. Norvégia 23
4. Bosznia 13
5. Moldova 12
6. Magyarország 12
7. Málta 5
Forrás: Pont FM 88.1 Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását