2024. július 13. - Jenő

Csökken az egyházak pénze?

Az egyházakat szabályozó törvényt módosító tervezet alapján minden esély megvan arra, hogy csökkenjen az egyházak állami finanszírozása - mondta Bölcskei Gusztáv, a református zsinat lelkészi elnöke csütörtökön Budapesten, a református zsinat sajtótájékoz
2007. november 22. csütörtök 17:04 - Hírextra
A parlament előtt lévő javaslat szerint 2009-től az állam azt tervezi, rátér arra a gyakorlatra, hogy az adózók 1 százalékos szja-felajánlásait ugyanakkora összeggel egészíti ki, mint amekkorát az adózók adtak, ezen felül azonban többet nem szándékozik adni. Ezzel a gyakorlattal viszont megkárosítanák az egyházak költségvetését - közölte.

Bölcskei Gusztáv utalt arra, hogy megpróbálták megtudni, Magyarország mely régióiban érdemes az szja 1 százalékára vonatkozó kampányukat erősíteni, de az APEH személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta tőlük az ehhez szükséges információkat. A püspök értetlenségének adott hangot, mert - mint mondta - nem az egyes személyekről érdeklődtek, hanem megyei, területi lebontású átlagszámokat szerettek volna megismerni erre vonatkozóan.

Bölcskei Gusztáv a sajtótájékoztatón ismertette a zsinat legfontosabb témáit, többek között kiemelte a református lelkészek jogállásáról és nyugdíjáról szóló egyháztörvényt, a civil szervezetekkel folytatott tárgyalásokról szóló beszámolót, a református iskolák szerdai sztrájkkal kapcsolatos állásfoglalását és a Biblia évéről szóló tárgyalásokat.

Hegedűs Loránt október 23-i beszédével kapcsolatban megjegyezte, hogy a zsinat tudomásul vette, hogy újra panaszt nyújtottak be a lelkész ellen az elsőfokú egyházi bírósághoz. Bölcskei Gusztáv hozzátette: az egyházi igazságszolgáltatás meglehetősen lassú, mert a március 24-i panaszhoz kapcsolódóan csak a napokban kértek hiánypótlást a bíróság részéről.

Az elnök-püspök szólt arról, hogy a Biblia évét az evangélikus és a katolikus egyházzal közösen szervezik országos programként. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a magyar köztudatban a Szentírás, ennek érdekében különböző eseményeket szerveznek a nagyközönség számára.
A programsorozatot az ökumenikus imahét keretében nyitják meg januárban, a rendezvények közül pedig az Országos Széchenyi Könyvtár reprezentatív Biblia-kiállítását és az ehhez kapcsolódó tudományos bibliakutatói szimpóziumot emelte ki.

Ehhez hasonló kezdeményezés a Írjuk le a Bibliát! mozgalom elképzelése, melynek keretében az egyházközségi tagok országosan egymáshoz kapcsolódva kézzel lejegyeznék a Biblia szövegét. Bölcskei Gusztáv utalt arra is, hogy a zsinaton átadták a Juhász Zsófia- és a Kiss Ferenc-díjakat, amelyekkel a segélyezésben és szociális munkában kimagasló teljesítményt nyújtó diakónusokat jutalmazzák. Előbbi kitüntetést Majoros Katalin diakonissza és Derencsényi Zsuzsa, az Albert Schweitzer Szeretetotthon alkalmazottja kapta, utóbbi elismerést pedig Fekete Irén diakonissza, Laudon László és Laudon Lászlóné óbudai egyházközségi tagok kapták.

Szintén a zsinaton kapta meg életművéért Lenkeiné Semsei Klára teológiaprofesszor az aranygyűrűs teológiai doktor címet, az Év könyve elismerést pedig Szabó András történész kapta Téged Isten dicsérünk című, Bocskai István erdélyi fejedelem élettörténetét feldolgozó művéért - tájékoztatott Bölcskei Gusztáv.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását