2024. május 5. - Györgyi

7 % csupán

A közmunkaprogramok keretében idén eddig 13.500 embert, a rendszeres szociális segélyből élők közel hét százalékát foglalkoztatták - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján
2008. július 9. szerda 11:36 - Hírextra
A programokra 3,5 milliárd forint van a költségvetésben, a munkaerő-piaci alapból hat milliárd forintot különítettek el erre a célra, jövő évtől pedig mintegy 40 milliárd forint jut közmunkára - közölte a kormánypárti politikus.

Juhászné Lévai Katalin elmondta: javasolják, hogy a közcélú-, a közhasznú- és a közmunkára szánt források kasszáját nyissák egybe, a programok lebonyolítását segítsék az önkormányzatoknál, illetve hogy az alkalmi foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat alkalmazzák a közmunkára is.

A képviselő szerint az önkormányzatoknak nagyobb szabadságot kell kapniuk, ezért cserébe azonban elvárásai is lennének a kormánynak, vagyis az önkormányzatoknak közfoglalkoztatási tervet kellene készíteniük, amelyben meghatározzák milyen közmunkát tudnak biztosítani.

Juhászné Lévai Katalin azt is javasolta, hogy a közfoglalkoztatási tervet egészítse ki egy esélyegyenlőségi terv is, mivel hiába hívnak be valakit közmunkára, ha a településen nincs bölcsőde vagy óvoda, és nem tudja a közmunkára behívott a gyermekét elhelyezni.

A politikus a programokat segítő szervezők vagy mentorok kapcsán elmondta, ő azt javasolta a keddi frakcióülésen, hogy ez háromezer támogatott foglalkoztatott kikerülhetne a fiatal, diplomás munkanélküliek közül is.

A szocialista országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a közmunkaprogramokra az önkormányzatok pályázat útján jelentkezhetnek a Közmunka Tanácsnál vagy egyes minisztériumoknál.

Juhászné Lévai Katalin hozzáfűzte, az önkormányzatoknak tíz százalék önerővel kell rendelkezniük, és a munkák szervezését maguk az önkormányzatok vagy az általuk létrehozott kht-k bonyolíthatják le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását