2024. április 29. - Péter

Megkezdték a viharkár felszámolását

Megkezdték a tavaszi viharkár felszámolását a tiszadobi ártéri erdőben, ahol eddig az esős időjárás, majd a Tisza magas vízállása hátráltatta a munkálatok indítását - közölte a terület gazdája, a Nyírerdő Zrt. nyíregyházi erdészetének vezetője pénteken az
2008. szeptember 12. péntek 10:22 - Hírextra
Hosszú hetekig csak csónakkal lehetett megközelíteni az elpusztult erdőrészt, amely mintegy 22 hektár nagyságú, s a szél által összetört fa mennyisége 1500 köbméternyi - mondta Tölgyfa Gábor igazgató.

Emlékeztetett arra: Tiszadobon és környékén április 19-én pusztított vihar, s az alig húsz perces orkánszerű szél egy ötven méteres sávban letarolta a természetvédelmi oltalom alatt álló erdőt, fák koronáját tépte le, vagy törte derékba a vastag törzseket. Az úgynevezett puhafás ligeterdőben főként kőrisek és fehér nyárfák pusztultak el, de megszenvedte a szélvészt a fűz- és szil állomány is.

Az erdészeti igazgató szerint a kimutatható kár meghaladja a négymillió forintot, a természetet ért kár mértékét viszont megbecsülni sem tudják a szakemberek. Úgy vélekedett: évtizedek kellenek ahhoz, hogy Tiszadobnál olyan legyen az erdő, mint amilyen a szélvihar előtt volt.

A területen most harminc ember dolgozik és speciális gépekkel távolítják el az elpusztult fákat, készítik elő ültetésre a területet. Az újratelepítési munkálatok előre láthatólag október végére fejeződnek be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását