2024. április 27. - Zita

Az élelmiszerláncról szóló törvényjavaslat - általános vita (1. rész)

Az élelmiszerlánc hatékonyabb ellenőrzését teszi lehetővé a teljes lánc felügyeletét szabályozó törvényjavaslat - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában kedden az Országgy
2008. április 29. kedd 17:26 - Hírextra

Az élelmiszerláncot korábban szabályozó négy törvény, az állategészségügyről, a növényvédelemről, az élelmiszerekről és a takarmányokról szóló jogszabályok helyett egy egységes törvény szabályozza majd a teljes területet, egységes szemlélettel - közölte expozéjában az államtitkár az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat kapcsán.

Gőgös Zoltán szerint az előírások átláthatóbbá, egyszerűbbé válnak mind a jogalkalmazó, mind az előállító számára.

Emlékeztetett arra, hogy az egységes élelmiszerbiztonsági szerv, a Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal 2007. október 1-től igazgatóságai útján "a szántóföldtől az asztalig" látja el az ellenőrzési feladatokat.

Az államtitkár azt mondta, a törvényjavaslat a figyelmeztetéstől a pénzbírságon át a tevékenység megtiltásáig egységesíti a szankcionálás elveit. A bírságok kapcsán közölte: húszezer forinttól kétmilliárd forintig terjedő skálán állapíthatók meg a vállalkozó gazdasági erejének, a jogsértéssel okozott veszélynek, illetve az általa elért többletbevétel függvényében.

Mint elhangzott, valamennyi vállalkozóra kiterjesztik az elvárható gondosságon alapuló felelősség elvét, beleértve a nem hazai árut először Magyarországon forgalmazókat. Szankcionálhatóvá válnak az élelmiszerkönyvi előírásoknak nem megfelelő külföldön előállított áruk is.

Az államtitkár szerint a párhuzamosságok megszüntetésével javul az ellenőrzések hatásfoka, a fogyasztók is könnyebben el tudják dönteni, melyik hatóság illetékes panaszuk kivizsgálásában. Gőgös Zoltán azt mondta, a törvényjavaslat biztosítja, hogy a fogyasztók és a vállalkozók széles körét érintő esetben a miniszter az országos főállatorvos útján a biztonságos élelmiszerfogyasztásához szükséges ismereteket közérdekű közleményben azonnal megjelentesse.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását