2024. május 8. - Mihály

Keresni kell a kiutat a válságból

A református zsinat lelkészi elnöke szerint keresni kell a társadalmi válságból kivezető utat, mert a társadalom frusztrált, szétesik és közösségei között egyre lazulnak a kapcsolatok. Bölcskei Gusztáv erről szerdán Budapesten, a református zsinatot megny
2007. november 21. szerda 18:12 - Hírextra

Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra, hogy kétéves haladékot kértek az egyház-finanszírozás megváltoztatása terén a kormánytól, amelyből egy évet megkaptak. Így jövőre még 0,9 százalékra egészíti ki a kormányzat azt az állami normatívát, amelyet az egyházaknak létszámuk arányában osztanak ki - azt ellensúlyozandó, hogy nem mindenki rendelkezik a személyi jövedelemadó 1 százalékáról.

Hozzátette: az egyházi oktatási intézmények csak a 62 százalékát kapták meg annak az állami kiegészítő normatívának, amelyet annak a statisztikának az alapján számol ki a kormányzat, hogy az önkormányzatok átlagosan mekkora összeget fordítottak az előző évben oktatási intézményeik finanszírozására. Mint mondta, az Állami Számvevőszék igazat adott a történelmi egyházaknak járandóságuk jogosságára nézve. A 2007-re adandó összeget ennek ismeretében jelentősen megnövelte a kormányzat, hogy jövőre ne utólag kelljen magasabb összeget kifizetni az egyházi oktatási intézmények finanszírozására.

A református zsinat lelkészi elnöke közölte, hogy mindössze jövő hétfőig gondolkodhatnak az egyházak az új kormányrendelet tervezetén, amely az oktatási intézmények szakmacsoportonkénti bontását helyezi kilátásba. Ez azt jelenti, hogy külön kapnak állami támogatást az óvodák, külön az általános iskolák és a gimnáziumok, szakiskolák.

Bölcskei Gusztáv az egyház szervezetéről szólva megemlítette, hogy a generális konvent segítségével lerakták a Kárpát-medencei közös református magyar egyházi alkotmány alapjait, amely kilenc magyar egyházkerületet foglal magába.

Beszámolt arról is, hogy Szabadkán Luther Márton és Kálvin János szobrait együtt avatták fel az evangélikus egyház képviselőivel, a szerb ortodox és az ottani római katolikus egyház tagjainak jelenlétében.

A nemzetközi kapcsolatok kapcsán utalt arra, hogy erősödött a külföldi református egyházakkal való együttműködés, a dél-afrikai református zsinat például jelezte, hogy legmagasabb egyházvezetői szinten szeretné felvenni a kapcsolatot a Magyarországi Református Egyházzal. Ezzel mintegy ötmillió fővel bővülhet a Reformátusok Világszövetsége a közeljövőben - fűzte hozzá.

A katolikus egyházzal kiépített kapcsolatokról ugyanakkor kijelentette: tudomásul kell venni, hogy az álláspontok nem közelíthetők tovább, ami ezzel együtt nem ok arra, hogy lemondjanak arról az igényről, hogy "egyetlen nagy keresztény családot alkossanak".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását