2024. április 26. - Ervin

Egon és Dönci hamarosan a mozikban

Az Egon és Döncit, az első magyar, 3D animációval készített egész estés filmet jövő csütörtöktől, november 29-től vetítik a magyarországi mozikban - mondta Gál Gergely, az animáció gyártásvezetője szerdán az MTI-nek.
2007. november 21. szerda 15:16 - Hírextra

A filmet állami támogatás nélkül, 120 millió forintból, másfél év alatt készítette el egy egri csapat - közölte a budapesti sajtóvetítést követően Gál Gergely.

Tájékoztatása szerint az Egon és Döncit 16 fős stáb készítette: a Kommuna.org-nak ez az első nagy munkája. A gyártásvezető hangsúlyozta: noha az egész animáció "lelke" Magyar Ádám főrendező, mindenkinek az ötlete benne van az alkotásban.

"Folyamatosan alakítottuk a filmet, folyamatosan változott minden" - fűzte hozzá.

A film főszereplője Egon, a kissé szórakozott, amatőr űrkutató, aki egy távoli csillagrendszer egyik kis bolygóján él Döncivel, a túltáplált, kétbalkezes, macskaforma lénnyel. Bolygójukra egy nap ismeretlen eredetű tárgy zuhan le, amelynek roncsai között megcsillan egy lemez, rajta az emberiség üzenetével. Egon elhatározza, hogy felveszi a kapcsolatot a magáról hírt adó civilizációval. Bádogűrhajót épít és Döncivel együtt elindul. Kalandok sora után sikeresen landolnak a Földön, s megismerkednek egy földlakóval, aki mesél nekik a bolygóról, az emberekről.

Az alkotók összegzése szerint "az Egon és Dönci igazi hungaricum", lenyűgöző családi mese. A film "nyelvnélküli", azaz gesztusokra, nemzetközileg érthető jelekre, humorra épült anélkül, hogy egyetlen konkrét dialógus, mondat elhangzana benne.

Döncit egy élő macskáról mintázták, aki sajnos nem érhette meg a premiert - mondta az MTI-nek Gál Gergely, aki beszámolt arról is, hogy a film zenéjének nagy részét - két betétdal kivételével - szintén a Kommuna.org munkatársai szerezték.

Mint felidézte, a filmnek volt két kisebb előtanulmánya, "konkrét tervet" azonban előzetesen nem tudtak letenni az asztalra. Magyar Ádám azonban talált egy független befektetőt - tette hozzá.

Az animáció külföldi sikereiről szólva megemlítette, hogy Cannes-ban 12 perc alapján 17 ország vette meg a filmet, köztük Brazília és Venezuela, Los Angelesben pedig 56 perc alapján "csaptak le rá". Magyarországon 33 kópiával kezdik el forgalmazni a 75 perces munkát - közölte Gál Gergely, aki kitért arra is: az alkotóknak még hat-nyolc animációs film megvalósítására van ötletük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását