2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Apátlanul az Örkényben

2007. november 21-től, a nyári előbemutató után négy hónappal folytatódnak Csehov Apátlanul című darabjának próbái Jurij Kordonszkij vezetésével az Örkény Színházban. "Csehov darabja különleges lehetőséget ad arra, hogy az ember dialógust folytasson a saj
2007. november 20. kedd 14:03 - Hírextra
Csehov különleges szerepet játszik Kordonszkij életében. Egyik első rendezése a Ványa bácsi volt Bukarestben, a Bulandra Színházban. Tanárként pedig több kurzust is épít a szerzőre. Játszott Lev Dogyin híres Platonov-előadásában, amelyet négy éven keresztül próbáltak, majd további négy évig volt repertoáron, tehát hosszú, és saját elmondása alapján összetett viszony fűzi Csehov darabjához. Ezt a viszonyt "régóta szeretné tisztázni".

Erre tesz most kísérletet az Örkény Színázban.

"A Platonov címet ki akartam zárni, mert hamis irányba viszi a darabot, tévesen szuperhős státuszt ad neki. A darab elsősorban nem Platonovról szól, hanem hogy vele együtt szemléljük a világot. Az apátlanság fogalma áll a legközelebb a darab témájához. Olyan nemzedékről szól, amely elszakadt a tradícióktól, a családtól. Ez nem mindig az ő hibája, néha a családé. A mai idők egyik fájdalmas pontja az emlékezetvesztés, a múlttal szembeni távolságtartás. Hogyan lehetséges, hogy ötven-hatvan évvel a második világháború befejezése után megjelenik a fasizmus az utcákon? Ez is az apátlanság következménye."

Bemutató előadás: 2007. december 1. 19 óra
Forrás: orkenyszinhaz.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását