2024. április 27. - Zita

Középpontban a Mefisztó

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) Kocsis Zoltán vezényletével Hector Berlioz Faust elkárhozása című művét szólaltatja meg csütörtökön este a Művészetek Palotájában a Nemzeti Énekkar, a Honvéd Férfikar, és a Magyar Rádió Gyermekkórusa közreműködésével.
2010. október 20. szerda 18:05 - HírExtra
Goethe Faustja az irodalom- és drámatörténet egyik mérföldköve, a mű első része ihlette meg Berliozt. Bár a Goethének elküldött első verzió, a Nyolc jelenet a Faustból nem nyerte el Goethe tetszését, a Faust elkárhozása mégis ennek felhasználásával készült.

"Ez operának oratórium, oratóriumnak opera. Természetesen meg lehet rendezni, de kérdés, hogy érdemes-e, mert az +olvasott+ teljes Fausthoz képest az összes színpadi adaptáció roppant hiányos, csak egy-egy szegmensét dolgozták föl a zeneszerzők" - mondta az MTI-nek Kocsis Zoltán, hozzátéve: kizártnak tartja, hogy a tragédia második részét színpadra vigyék, hiszen - Goethe szavával élve - a Faustba annyi minden van "beletitkolva", hogy azt képtelenség megjeleníteni.

"Berlioz kompozíciója szintén adaptáció, hiszen olyan, Goethénél nem szereplő részletek kerültek bele, mint például az utazás a magyar pusztán, ami nyilvánvaló utalás a zeneszerző Liszt Ferenccel való kapcsolatára és Berlioz magyarországi utazásaira" - jegyezte meg Kocsis Zoltán.
A karmester szerint a mű interpretációjának alapkérdése az, hogy Berlioz miként látta Goethe drámáját, milyen elemei ébresztették föl érdeklődését. Úgy vélte: a Faustban a zeneszerzőt a saját egyéniségét tükröző részek ragadták meg.

"Nem meglepő, hogy Berlioz, akinek olasz vér is csörgedezett az ereiben négy +chansont+ zenésített meg a legnagyobb kedvvel. Négy nagyszerű dalt alkotott: Brander Patkány-dalát, a Bolhadalt, Mefisztó szerenádját és a thuléi király balladáját. Ezek közül Mefisztónak jut két komoly ária. Azt hiszem, Berliozt is Mefisztó érdekelte igazán, az ő alakját körvonalazta pontosabban" - mutatott rá Kocsis Zoltán, hozzátéve: "még Lisztnél sem egyértelmű, hogy Faust-ábrázolását Mefisztó fölé helyezné, és nemcsak a Faust-szimfóniára gondolok. Írt egy Faust-keringőt, amely csupán átdolgozás Gounod operájából, Mefisztó-keringője ellenben saját kompozíció".

A Faust elkárhozásának csütörtöki előadásában kiváló szólisták lépnek fel. A Chicagóban élő Vizin Viktória rendszeresen énekel Budapesten, volt Carmen, Judit A kékszakállú herceg várában és Gutrune Az istenek alkonyában. A spanyol Rubén Amoretti olyan dirigensekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt és Marcello Viotti. Már 2009 őszén énekelte Berlioz Mefisztóját Mexikóban, Ramón Vargas oldalán. A címszerepben fellépő Giorgio Berrugi pályájának különlegessége, hogy klarinétosból lett énekes.

A feljegyzések szerint Berlioz Bécsbe, Prágába és Pestre utazása közben komponálta a Faust elkárhozását, amelyben elhangzik a Rákóczi-induló, és amelyet Pesten 1846. február 6-án hatalmas sikerrel mutattak be. Emlékiratai szerint egy vendéglőben alkotta meg a Faust paraszttáncának refrénjét. A kompozíció három énekesre épül, akik a történet három fő alakját keltik életre. A zenében kiemelt szerep jut a kórusnak és a nagyméretű zenekarnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását