2024. május 3. - Tímea, Irma

Licit az igazgyöngyökre

Két nap alatt csaknem négyszáz tételt - ékszereket és grafikákat - árverezett a BÁV., új, Bécsi utcai aukciós házában.
2007. szeptember 27. csütörtök 09:39 - Hírextra

Mint mindig, ha arany-ezüst nyakláncokat, gyöngysorokat, drágaköves gyűrűket, fülbevalókat kínálnak, most is női vásárlók sokasága töltötte meg az aukciós termet. És vívtak harcot egy-egy kivételesen szép ékszerért. Nagy keletje volt a néhány tízezer forintos dekoratív gyűrűknek, kitűzőknek, de elvitték a drágább nyakékeket karkötőket. Ezeket rendre duplájára, vagy még magasabbra licitálták.

Egy különösen szép korall fülbevaló árát 30 ezer forintról 65 ezerre emelték, míg a hozzá illő koráll nyaklánc és gyűrű 70 ezer forintért kelt el. De akadt gazdája egy 18. századi drágaköves antik arany boglárból alakított függőnek, 95 ezer forintról indították és 340 ezer forintnál koppant érte a kalapács. Több fülbevaló, karóra és nyaklánc is elérte a 2-400 ezres leütést. 300 ezer forintért szerezte meg valaki az apró szemű igazgyöngysort. 600 ezer forintért vittek el egy 1880-ból való smaragddíszes zenélő dobozt, 400 ezerért egy antik ezüst kandelábert.

A második nap a grafikáké volt. Az aukciós katalógus címlapján szereplő Ferenczy Noémi akvarell érte el az est legmagasabb árát. A kisméretű lapot egy emberpár ábrázolása teszi monumentálissá. Az Összefogás címen elárverezett képet 260 ezer forintról 380 ezer forintig licitálták. Csaknem ennyit ért meg valakinek a 220 ezres kikiáltási árról indított és 340 ezer forinton leütött Vaszary János Befőzés című finom akvarellje. Megadták a színezett, szignált Dali rézkarcért a 280 ezer forintot. Zichy Mihály erotikus illusztrációit 20 ezerről 46 ezer forintra értékelte az aukció közönsége.

Szántó Piroska hagyatékából 23 grafikai lapot kínáltak. Akvarelleket, ceruzarajzokat, vegyes technikájú könyvillusztrációkat. Többségüket elvitték, 10-20-25 ezer, illetve 110 ezer forintért.

A tizenegy Hincz Gyula grafika közül egy konstruktív vonásokat mutató kompozíció érte el a legmagasabb árat, 55 ezer forintról 120 ezerre emelkedett. Egy másik, élénk színes női alakokat ábrázoló Hincz mű 42 ezer forintról érte el a 110 ezer forintot. Egy Borsos Miklós tusrajz 55 ezerért, míg két rézkarc 30-30 ezer forintért cserélt gazdát. Egy-egy rézkarc Gross Arnoldtól és Uitz Bélától 55, illetve 50 ezer forintért, egy Anna Margit litográfia 46 ezer, egy Melocco Miklós szitanyomat 38 ezer forintért kelt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását