2024. április 25. - Márk

A faember álma

Amerikai gyógykezelésről álmodik Dede, a faember, aki egy indonéz falucska lakója. A 35 éves férfi gúnyneve ritka betegségére utal: több testtáját is vastag, elszarusodott, szürke réteg borítja, végtagjai pedig már nem látszanak a hatalmas, repedezett, fa
2007. november 20. kedd 16:18 - Hírextra

Ő úgy emlékszik, hogy minden egy gyermekkori térdreesés után kezdődött.

A kór, amely miatt Dede afféle "élő szörnyeteggé" vált, olyan ritka, hogy az amerikai Discovery Channel televíziós csatorna dokumentumfilmet szentelt a fiatalembernek. Egy sajátos genetikai elváltozás miatt a humánpapillóma-vírus (HPV) fertőzése - amely más ember bőrén egyszerű, múló szemölcsöt okoz - növeszti a különös formájú burjánzásokat a testén.

A férfi ma már nem tud dolgozni, felesége elhagyta, megélhetéséhez pénzt önmaga vásári mutogatásából szerez. Folyamatosan retteg, hogy tizenéves gyermekeit is megfertőzi.

Amerikai orvosok azt állítják, hogy kezelni tudnák betegségét, de úgy tűnik, az indonéz hatóságok nem engedélyezik számára az utazást.

Az indonéz egészségügyi minisztérium szóvivője ezt sajátos módon azzal indokolta, hogy "az ilyen, távoli kis falvakban élő emberek nem szívesen hagyják el otthonukat, általában pedig nem engedik, hogy idegenek vérmintát vegyenek tőlük".

Arról, hogy miként vélekedik erről maga a "faember", nincs hír.

Dr. Anthony Gaspari, az amerikai Maryland egyetem dermatológusa, aki megvizsgálta az indonéz férfit, egyelőre azt tervezi, hogy gyógyszert küld Indonéziába a ritka kór áldozatának, és egy helyi orvosra bízza kezelését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását