2024. március 29. - Auguszta

Kiskorú szexrabszolga fiúk

A kiskorú fiúszerető a gazdag férfiak legújabb státusszimbóluma Afganisztán északi részén, a hatóságok pedig szinte tehetetlenek a divat ellen. Az iszlám vallású országban ősidők óta szigorú szabályok korlátozzák a nőket.
2007. november 20. kedd 16:14 - Hírextra

Lakodalmon például nem táncolhatnak, ezért női ruhába öltöztetett tizenéves fiúk ropják helyettük is. Nevük bacsa berís, azaz fiúk szakáll nélkül.

A közép-ázsiai ország északi részében sajátos változáson ment keresztül ez az évszázados szokás. A helyi uraságok, üzletemberek, földbirtokosok és volt hadurak körében divat lett kiskorú fiúszeretőt tartani. "Úrnőnek" becézik és ajándékokkal halmozzák el őket, a tulajdontárgyként kezelt, szexrabszolgaságba vetett tinédzserek pedig versenyt táncolnak a patrónusok mulatságain.

"Női ruhában, műmellekkel, kis harangokkal a bokájukon táncolnak a fiúk és mindegyik a legjobb akar lenni" - mondta Mohammad Javar, aki egykoron egy mudzsahedin csapat élén a talibánok ellen harcolt.

A partikat - az amúgy magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoport bázisának is helyt adó - Puli-Humri környékén tartják, általában hetente. Nagy dicsőséget szerez urának, aki megnyeri a "bacsa bazi", azaz fiútánc elnevezésű versenyt, és gyakran a tánc csak a mulatság első felvonása.
"Imádok a fiúkkal ölelkezni, megőrjít az illatuk" - mondta Javar, a 38 éves, ma már sikeres üzletember. Neki egy 15 éves "fiúja" van, aki a munkában is segít. "Három éve fogadtam fel. Nincs feleségem, de ő olyan, mintha a feleségem lenne. Női ruhába öltöztetem és velem alszik. Ő a mindenem."

Enajatullah 42 éves, földbirtokos Baglán tartományban. Neki volt felesége. "Húsz éve házasodtunk, de a fiúm miatt elhagyott. Soha nem voltam otthon, minden éjszakát a fiúmmal töltöttem, erre ő elhagyott. Jól van ez így, mert már nagyon megszoktam, hogy mindig a fiúval alszom és játszom."
A divat már annyira elterjedt, hogy valóságos mobilitási csatornát, karrierutat jelent a tizenévesek számára. A 17 éves Ahmad Dzsavad például két éve szolgál egy gazdag földesurat. "Szeretem a gazdámat. Szeretek táncolni neki meg játszani vele, mintha nő lennék." És mi leszel, ha nagy leszel? - tette fel a kérdést a Reuters hírügynökség tudósítója. "Akkor majd én is gazda leszek és nekem is lesznek fiaim" - mondta Dzsavad.

Egy társa, Sir Mohammad 24 évesen már túl öreg ahhoz, hogy továbbra is táncos fiú legyen. "Felnőttem és már nem vagyok olyan csinos, mint régen. Így aztán megkértem a gazdámtól a lánya kezét, és ő nekem adta."

A térség lakossága általában elítéli, iszlámellenesnek és erkölcstelennek tartja az urak újkeletű szokását, és elvárja hogy a hatóságok lépjenek fel ellene. "Ha a kormány nem lép időben, akkor a divatból meggyökeresedett szokás lesz és fiatal gyerekek százaiból lesz kitartott szerető" - mondta a Puli Humriban élő Dzsahan Sah. A sikerben viszont kevesen hisznek, hiszen az egykori hatalmas hadurak most is fegyveres kísérettel veszik körül magukat.

A rendőrség és a biztonsági erők igyekeznek kézre keríteni a kiskorú fiúkat kitartó férfiakat. "Sajnos el kell ismernünk, hogy itt, az ország északi részén évek óta terjed ez a szokás, amelynek a fiúk táncoltatásán túl szerves része a szexuális zaklatás, sőt esetenként a fiúkereskedelem is" - mondta Aszadollah Amarkhil tábornok, a Kunduz tartományi biztonsági erők főparancsnoka.

"Figyelünk, megpróbáljuk felderíteni, hogy hol jönnek össze a fiúk a férfiakkal és hol tartják a táncversenyeket, és lecsapunk." A munkát viszont a tábornok szerint megnehezíti, hogy a közel harmincéves háborúban elszegényedett országban a tinédzserek a nyomor miatt készséggel vetik alá magukat a dúsgazdag egykori haduraknak.

Hafizullah Khaligjar bagláni főügyész szerint legalább 15 év börtönbüntetést kap, akiről kitudódik, hogy gyerekeket molesztált. "25 ilyen erkölcstelen cselekménnyel kapcsolatban nyomozunk. Az ügyeket alaposan kivizsgáljuk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy felszámoljuk a problémát."

Muszlim vallástudósok keményebb büntetést javasolnak. "Aki ilyesmit művel, az maga az ördög és az iszlám jog szerint halálra kell kövezni" - mondta Mavlavi Mohammad, az észak-afganisztáni nagyváros, Mazari-Sarif fő Korán-szakértője és vallási vezetője.

"Tudjuk, hogy erkölcstelen és iszlámellenes, de hogyan hagyhatnánk abba? Minket nem érdekelnek a nők, csak a fiúk" - mondta a 35 éves Saman Gul Takar tartományból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását