2024. április 19. - Emma

Megvan az Iparművészeti Múzeum új főigazgatója

Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével Hiller István oktatási és kulturális miniszter; a szakember, aki jelenleg a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója, december 1-jén foglalja el a főigazgatói posztot - közölte a
2007. november 20. kedd 16:22 - Hírextra

A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hétfő délután hozta meg döntését - írta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája.

Tájékoztatásuk szerint Renner Zsuzsanna főigazgatói programjának alappilléreként határozta meg az Iparművészeti Múzeum eredeti céljainak megerősítése mellett az intézmény küldetésének újrafogalmazását és a múzeumi-közművelődési tevékenység módszereinek megújítását.

A sajtóiroda közlése szerint Renner Zsuzsanna fontos célkitűzésként jelölte meg, hogy kapcsolatot tartson a kortárs iparművészet, illetve formatervezés művelőivel, műhelyeivel, valamint szakmai szervezeteivel.

Hangsúlyozták azt is, hogy az újonnan kinevezett főigazgató bízik abban: az Iparművészeti Múzeum az iparművészet, a design és a kreatív szektor, illetve a művészettörténeti kutatás meghatározó bázisává válik a közeljövőben.

Renner Zsuzsanna, 1990-től muzeológusként, majd 1994-től főmuzeológusként dolgozott az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumában. 2003 óta a Hopp Ferenc múzeum igazgatói posztját tölti be. Széleskörű tudományos és oktatói tevékenységet folytat - olvasható a közleményben.

Az új főigazgató az intézmény vezetését Pálfi Ferenc miniszteri biztostól veszi át, akit a pályázat lebonyolításának idejére nevezett ki Hiller István szakminiszter a múzeum élére.

A szaktárca kitért arra, hogy összesen öten jelentkeztek a főigazgatói pályázatra, amelyet azután írtak ki, hogy az oktatási és kulturális miniszter az Iparművészeti Múzeumban végzett felügyeleti vizsgálatokat követően augusztus 31-i hatállyal visszavonta az addigi főigazgató, Takács Imre vezetői megbízatását.

"Tekintettel arra, hogy a munkáltatói intézkedéssel kapcsolatosan az utóbbi időben számos téves feltételezés látott napvilágot, a munkáltatói jogkör gyakorlója közli, hogy a vonatkozó felügyeleti vizsgálatok megállapításai szerint dr. Takács Imre az Iparművészeti Múzeum vezetőjeként súlyosan és sorozatosan megszegett számos, vonatkozó pénzügyi és gazdálkodási jogszabályt" - fogalmazott az OKM.

Emlékeztettek arra is, hogy a megbízatás visszavonásának részletes indoklása - amelyet a minisztérium mintegy két hónapja, a jogszabályi előírásoknak megfelelően ismertetett a volt főigazgatóval - csak Takács Imre beleegyezésével tehető nyilvánossá, aki ettől eddig elzárkózott.
Takács Imre - felmentésének nyilvánosságra kerülésekor - a távirati irodának nyilatkozva teljes értetlenséggel fogadta a döntést.

Napokkal később az Iparművészeti Múzeum csaknem félszáz munkatársa állásfoglalást írt alá, amelyben kijelentették: az intézmény szakmai munkájának folytatását a felmentett főigazgató vezetésével képzelik el. Az állásfoglalást a szaktárcához is eljuttatták.

Miután a főigazgató megkapta felmentésének indoklását az OKM-től, a távirati irodával azt közölte: nem járul hozzá az indoklás közzétételéhez. Később arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a felmentéséről szóló döntést munkaügyi bíróságon támadja meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását