2024. március 29. - Auguszta

A cárnétól Putyinnéig

Az orosz, szovjet és újra orosz "első asszonyokról" látható kiállítás a moszkvai Orosz Kortárs történeti múzeumban. A múzeumok, archívumok, magángyűjtemények és az egyik érintett hölgy segítségével összeállított bemutatón fotók, levelek, személyes használ
2007. november 20. kedd 10:14 - Hírextra
Alekszandra Fjodorovnáról a kiállítás jótékonyságát domborítja ki, azt, hogyan dolgozott az I. világháború tábori kórházaiban és például látható néhány azokból a vöröskereszttel díszített porcelán húsvéti tojásokból, amelyekkel a sebesülteket megajándékozta.

Nagyezsda Krupszkaja, Lenin élettársa egészen más típusú asszony volt: független, büszke, és nyitott. Életét az új társadalmi rend kiépítésének szentelte. A hétköznapokban szerény ember lehetett, erre utal a kiállításon látható nagyon egyszerű ruhája és félcipője.

Nagyezsda Allilujeva, Sztálin felesége mindvégig férje árnyékában élt, nem jelent meg hivatalos rendezvényeken, de még a filmhíradóban is csupán a temetéséről akadt néhányperces felvétel. A bemutatón férjével folytatott levelezéséből látható néhány lap: ő Sztálint Kedves Joszifnak, férje őt Tatykának szólítja.

Nyina Koharcsuk-Hruscsova, Nyikita Hruscsov felesége életéből egyebek mellett látható az a minisztertanácsi határozat, amely megállapította nyugdíját, egy autót bocsátott rendelkezésére sofőrrel, és jogot adott ahhoz, hogy látogassa a kantint.

Teljesen felforgatta a szovjet hagyományokat Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió utolsó elnökének felesége. Az egyszerű sorból származó First Ladyk után ő maga is tanult ember volt, csinos és nagyon elegáns, ami nem kevés ellenérzést váltott ki az orosz emberekben. Ő újra foglalkozott jótékonysággal, és reprezentált férje oldalán. Könyvet is írt Remélek címmel; a kiállításon többek között e kötet látható, és Mihail Gorbacsov kölcsönadta néhány személyes tárgyát.

A Borisz Jelcin feleségéről szóló kiállításrész rendezésében maga Jelcina is részt vett.
Végül Ljudmilla Putyinát fényképek mutatják be: némelyiken férjével, másokon egyedül, megint másokon hivatalos rendezvényeken látható.

Jelena Szkolnyikova, a múzeum vezető munkatársa, a kiállítás rendezője elmondta: a bemutató minden szereplőjéhez egész korszak kötődik az emberek emlékezetében, s mindegyikük legkiemelkedőbb vonásait igyekeztek bemutatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását