2024. április 27. - Zita

Beköltözik a zene

Három hétvégén, összesen négy estén át Európa különböző Haydn-fesztiváljai mutatkoznak be a Haydn-emlékév alkalmából Fertőd-Eszterházán.
2009. július 21. kedd 22:42 - HírExtra
A neves külföldi vendégművészek a Klassz Zenei Iroda meghívására lépnek fel a fertődi Esterházy-kastélyban tisztelegve a 200 éve elhunyt zeneszerző előtt, aki az Esterházy-birtokokon - Eszterházán és Kismartonban (Eisenstadt) - annak idején csaknem 30 évet töltött el.

Pénteken az eisenstadti Haydn Vonósnégyes Schubert c-moll vonósnégyesének egy tételét, valamint Haydn két G-dúr vonósnégyesét, az Op.76 és az Op.77-es jelzésűt adja elő. Végül a 200 éve született Mendelssohn e-moll capricciója hangzik el - közölte az iroda kedden az MTI-vel.

Szombaton a közönség megismerheti a Haydn-Biennale Vlaanderent, Belgium egyetlen olyan fesztiválját, amelyen rendszeresen mutatnak be Haydn-műveket. A mecheleni Királyi Harangjáték Iskola igazgatója, Jo Haazen kétszer is megszólaltatja a nap folyamán utazó harangjátékukat, a carillont. Este Haydn és kora címmel Haydn, Mozart, Matthias Van Den Gheyn, Josse Boutmy, Ignace Joseph Pleyel, Jean-Philippe Rameau és Luigi Boccherini művei csendülnek fel.

Magyarország 2009. július 1-jétől tölti be a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztségét, részben ez az oka annak, hogy a hangversenysorozat harmadik estjén, augusztus 1-jén a visegrádi országok - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - művészei muzsikálnak együtt. A műsoron szerepel Haydn Mehrstimmige Gesänge című dalciklusa is.

Augusztus 15-én a németországi Brühl Haydn fesztivál rezidens együttese, a Capella Augustina zenekar adja elő Mozart Esz-dúr szimfóniáját, Haydn 42. D-dúr és 47. G-dúr szimfóniáját, és a töredékben fönnmaradt opera, a Philemon és Baucis nyitányát Andreas Spering vezényletével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását