2024. április 30. - Katalin, Kitti

Már a római bolha piac sem a régi

Aki az 1970-es évek óta most először látigat el újra a híres római bolhapiacra, a Porta Portesére, valószínűleg azt gondolja: eltévedt. A kedélyes zsibongás helyett piszok, kartonpapírból és rongyokból rögtönzött fekhelyek és a világ minden tájáról odaözö
2007. november 18. vasárnap 12:24 - Hírextra

Az engedéllyel árusítók száma mintegy 1300, de több mint kétezren kínálják többségében "márkásnak" feltüntetett silány áruikat. A város most elhatározta, hogy rendet teremt. Rendszeres rendőrségi razziákat tartanak, kitiltják az illegálisokat, elkobozzák a csempészárut. Az akciók időnként némi ellenállásba ütköznek, még hevenyészett barikádok is emelkednek - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Nehéz feladat - ismerik el az illetékesek, mivel a Porta Portese mindig a legalitás mezsgyéjén működött, de a tisztogatásnak feltétlenül meg kell történnie.

A római szabadtéri piac eredete 1400-ra nyúlik vissza. A Tiberina-szigeten működött az első, amely az évszázadok során többször helyet változtatott. A 16. században a Piazza Navonán volt, majd 1969-től egészen a második világháborúig a Campo de Fiorin. A Trasteverére 1945-ben tette át székhelyét. Azokban a nehéz időkben itt lehetett bizonyos gyógyszerekhez jutni, itt lehetett eladni ezt-azt élelmiszerért cserébe. Az "ősi" kardoknak, a valódinak kikiáltott Raffaello-képeknek akkoriban még nem volt ázsiója.

A Porta Portesét fennállása alatt többször kibérelték filmforgatásra is. Játszódik itt egy jelenet Vittorio de Sica Biciklitolvajok című neorealista remekművéből, de itt vettek fel több képsort Mario Monicelli Ismeretlen ismerősök című filmjéhez is. Az amatőr banda ugyanis itt vásárolja meg a spagetti-evéssel befejezett, balul sikerült bankrabláshoz a szükséges felszerelést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását