2024. április 25. - Márk

Ötpárti együttműködést javasol a Fidesz

A Fidesz ötpárti együttműködést kezdeményez a 2011-es magyar EU-elnökséggel kapcsolatban - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető, Schöpflin György EP-képviselő, és Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke pénteken, sajtótájékoztatón.
2007. november 17. szombat 06:49 - Hírextra

 A kormányszóvivő közölte: üdvözlik, hogy a Fidesz javaslataival megerősítette együttműködési készségét.

Navracsics Tibor közölte: november 28-ára hívta meg tárgyalni a parlamenti pártok frakcióvezetőit, akikkel reményei szerint sikerül egy olyan megállapodás kötni, amely kijelöli az együttműködés kereteit a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség kapcsán.

Ez az ötpárti együttműködés a kormánnyal való együttműködés alapja is lehet a jövőben - jegyezte meg a frakcióvezető.

A politikus elmondta: a megbeszélésen szeretné, ha hat pontban tudnának megállapodni, elsőként egy olyan tárgyalássorozatról, amely meghatározza a magyar elnökség fő céljait, azokat a prioritásokat, amelyek emblémái lehetnek ennek az időszaknak.

Emellett - folytatta - érdemes lenne arról is tárgyalni, milyen legyen a magyar elnökség az arculata, mottója, valamint meg kell egyezni a költségvetési keretben, az uniós elnökség belpolitikai kommunikációjának alappontjaiban, a szervezési, diplomáciai, szakpolitikai, logisztikai és infrastrukturális kérdésekben, továbbá abban is, hogy ne csak Budapest, hanem az egész ország, minden tájegység kapjon szerepet az elnökség időszakában.

Németh Zsolt azt mondta: az uniós elnökség páratlan esély Magyarország számára, hogy nemzeti érdekeit érvényesítse, tematizálja az EU napirendjét, és befolyásolja a döntéseket. Szerinte Magyarország új tagállamként ezzel az elnökéggel fog igazán beilleszkedni az Európai Unióba.
Schöpflin György arról beszélt, az EU-elnökség nagy vizsga, amire megfelelően fel kell készülni, mert könnyen el is lehet rontani.

Nyakó István, az MSZP szóvivője pénteken azt közölte az MTI-vel: "úgy látszik nagyon jót tesz a Fidesznek, ha Orbán Viktor elutazik: egyből jó, konstruktív javaslatai lesznek a pártnak, ilyen ez is." Hozzátette: az MSZP ott lesz az ötpárti egyeztetésen.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: mindent megtesz, hogy ott lehessen a megbeszélésen, mert rendkívül fontosnak tartja az ügyet. Szerinte az EU-elnökséggel Magyarország tekintélyt szerezhet, de hosszú időre alá is áshatja a tekintélyét.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője az MTI-nek azt mondta: a kereszténydemokraták természetesen ott lesznek az egyeztetésen. Az MDF sajtóosztálya az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a párt hétfőn reagál majd Navracsics Tibor kezdeményezésére.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel közölte: nyitott kapukat dönget a Fidesz, amikor a 2011-es EU-elnökséggel kapcsolatos munkát szorgalmazza, mert a kormány már 2007 tavaszán határozatban rögzítette a felkészülés elveit, teendőit és szervezeti rendjét. Mindez az ellenzéki pártok és képviselők előtt is ismert - fűzte hozzá.

A közleményben a szóvivő azt írta: a kormány üdvözli, hogy a Fidesz a javaslataival is megerősítette az együttműködési készségét. Daróczi Dávid ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-elnökségre való felkészülés és annak lebonyolítása olyan kormányzati felelősség, amit nem lehet a pártokra ruházni.

A kormányszóvivő a konkrét intézkedések között említette a december első napjaiban a Külügyminisztérium által szervezett szemináriumot az Országgyűlés illetékes bizottságai számára, amelyen mód nyílik az elnökségi felkészülés eddigi lépéseinek és a kormány előtt álló feladatoknak az áttekintésére.

Daróczi Dávid közölte: a kormány kiemelt figyelmet fordít a köztisztviselői kar kiválasztására, felkészítésére és képzésük stratégiájának kialakítására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását