2024. április 29. - Péter

Módosították a dopping kódexeket

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) madridi világkonferenciáján a résztvevők elfogadták a módosított eljárási kódexet, mely egyes elemeiben szigorításokat, másokban enyhítéseket tartalmaz a jelenleg érvényes szabályozáshoz képest.
2007. november 17. szombat 15:09 - Hírextra

A legfontosabb változtatások közé tartozik, hogy "súlyosbító körülmények" felmerülése esetén az eddig szokásos kettő helyett négyéves eltiltást lehet majd kiszabni. Ilyennek számít például, ha valaki többféle tiltott szert használ vagy birtokol, továbbá ha az illető egy szervezett elosztórendszernek a része, vagy ha olyan doppingszert (leginkább szteroidot) alkalmaz, melynek hatása több mint két évig érvényesül valamilyen formában. Vétkesnek tekintik azt a versenyzőt, akitől 18 hónapon belül háromszor nem sikerül mintát venni, mert nem találják meg, illetve azt, aki nem közli tartózkodási helyét. A pozitív tesztet produkáló sportoló versenyzési jogát már az A minta elemzésének ismeretében fel lehet függeszteni.

Az új kódex ugyanakkor tartalmaz ösztönzést az esetek felderítésére vonatkozóan. Akár 75 százalékkal is csökkenthetik annak az érintettnek az eltiltását, aki hajlandó közreműködni mások leleplezésében. Ugyancsak mérséklésre számíthat - mégpedig akár 50 százalékosra - az a sportoló, aki még a vizsgálat elvégzése előtt elismeri, hogy doppingolt.

"Senki sem gondolja, hogy a ma elfogadott szöveg végleges és hogy ez a tökéletes módja a doppingolás kezelésének, de mindenképpen nagy előrelépés. Üzenet mindenkinek, hogy továbbra is eltökéltek vagyunk - jelentette ki Dick Pound, a WADA távozó elnöke. - Miközben érthetően büszkék lehetünk, úgy gondolom, akkor vagyunk őszinték, ha elismerjük, a doppingolás elleni küzdelem folyamatos tevékenység, soha nem ér véget. Mindig lesznek olyanok, akik nem tartják be a szabályokat" - tette hozzá.

Az új kódex 2009. január 1-jétől lép életbe.

A nap folyamán később a WADA alapító tanácsa új elnököt választ. A háromnapos tanácskozás kezdete előtt az egyetlen jelölt John Fahey korábbi ausztrál pénzügyminiszter volt, akit azonban - amint az kiderült - az európai küldöttek nem szívesen látnának a poszton, mivel neve ismeretlen a sport világában.

Pénteken az európai kormányok új jelöltet találtak a korábbi francia sportminiszter, az 1976-ban 110 méteres gátfutásban olimpiai bajnok Guy Drut személyében, aki jelezte: elfogadja a felkérést. Ugyanakkor kérdéses, hogy lehet-e ő hivatalosan jelölni, a pályázati határidő ugyanis szeptember 20-a volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását